Mel Benaiges Lliberia és una petita empresa familiar d’una llarga tradició pagesa, amb l’Aleix Benaiges al capdavant. Aquesta granja d’apicultura està ubicada a Rasquera, a la Ribera d’Ebre, en un entorn rural i ric en flora mel·lífera silvestre.
Segueixen les floracions del seu territori per tal de garantir una gran població d’abelles durant tot l’any i, al mateix temps, poder gaudir d’una amplia varietat de mels. El seu objectiu final és oferir un producte natural d’alta qualitat, puresa i riquesa biològica.
L’extracció de la mel es realitza de forma artesanal al mateix apiari per tal d’obtenir un producte fresc sense que perdi cap de les seves propietats i aroma. Finalment, l’apicultor realitza l’envasament de la mel a les pròpies instal·lacions per poder ser oferta als consumidors.
Actualment, produeixen fins a 4 varietats de mel a l’any: romaní, milflors, mandariner i alta muntanya, dels prats de l’Alt Pirineu. Des del procés d’extracció de la mel fins a l’envasat, tot el procés és totalment artesà.
La seva intenció és practicar una apicultura sostenible, preservant la salut de les nostres abelles i respectant sempre el medi ambient.
Una collita de mel de mandariner excepcional
Que hi hagi sequera ha anat bé per a la producció de mel. A Benaiges Llibreria, la mel de mandariner d’aquest any és excepcional. Una mel especialment pura pel que fa a les aromes perquè com que no ha plogut, hi ha hagut menys competència d’altres flors, i les abelles s’han concentrat amb les dels mandariners.
L’Aleix Benaiges explica el procés de producció de mel de mandariner: “quan s’acaba la floració del romaní a primers d’abril, en traiem la mel i portem les abelles prop dels camps de mandariners. Si pots ser a dins del mateix camp, ho fem perquè així tinguin la floració molt més a prop. Normalment el procés dura un mes, però per la sequera, enguany ha estat més curt”.
Les baixes precipitacions d’aquest any ha fet que hi hagués molt poques flors salvatges i les abelles, que es poden moure lliurement on volen, s’hagin concentrat més en les flors dels mandariners perquè eren les úniques que hi havia. “El resultat és una mel espectacular, molt transparent, molt aromàtica i perfumada, molt pura”.