Quiònia Pujol i Òscar Mogilnicki van muntar Lo Vilot, una cooperativa d’Almacelles, a Lleida, que fa deu anys que elabora cervesa artesana i que fins ara és l’únic projecte de Catalunya que tanca tot el cercle i a més, d’una forma ecològica. Així, ells són els pagesos que cultiven l’ordi i el llúpol i també tenen malteria per convertir l’ordi en malta. La majoria dels llevats que fan servir també són propis. Elaboren la cervesa i, a més, la distribueixen i la venen.
La Quiònia és biotecnòloga de formació, pagesa per tradició familiar i elaboradora de cervesa per vocació. L’Òscar és enginyer industrial de formació, amb un destacat talent a l’hora de fer fermentacions cerveseres.
La Quiònia explica que “tot el procés és un gran repte” i que pateixen com qualsevol pagès en el moment de la collita, perquè s’ho juguen tot en un sol cop a l’any per tenir els ingredients per a fer la cervesa en condicions. Si es troben amb un any amb un clima poc propici per a la collita, ja no tenen una segona oportunitat fins a l’any següent.
En l’elaboració de la cervesa, l’ordi es converteix en malta. Per a fer aquest procés, aquesta parella emprenedora també s’encarrega d’humitejar i assecar el grans. A més, conreen dues hectàrees de llúpol, un cultiu que ara està començant a casa nostra, i del que encara n’estan aprenent a fer-lo.
Del cultiu de llúpol n’aprofiten les flors, que, quan ja estan collides, ocupen molt espai i s’han d’assecar ràpidament. Un cop seques, les trituren i es guarden en un bosses opaques en atmosfera controlada. La Quiònia i l’Òscar fan servir aquesta malta per elaborar la seva pròpia cervesa, però també en venen a altres elaboradors.
A Lo Vilot fan servir uns llevats propis en l’elaboració de les seves cerveses, a diferència del que passa amb la majoria de les cerveses, per tal donar-los una personalitat ben singular.
Univers cerveser
Lo Vilot elabora un ampli ventall de cerveses. Des de les ales rosses com la Sant Joseph Eco, la Blat Eco i la Fera de la Clamor a les cerveses negres i potents com My Black Hole, Petroleum, Gazoleum o la Benzin. Però també ofereixen variants d’ale com la torrada sense gluten Zatec, amb sègol i afruitada Jo Ray Eco o l’afruitada Bruta i Temerària Eco.
En l’apartat de cerveses sour, aquesta marca d’Almacelles disposa de cerveses combinades amb fruites locals, com l’Apricot Dispersion, feta amb albercocs, la Psychocherry, un macerat amb cirereres o la Porca Misèria, elaborada amb maltes i llúpols ecològics i un 25% de raïm blanc i en el cas de Flames, amb raïm negre. Però també altres varietats com la Flaix Boc, amb prunes deshidratades, i la Pissy Gat, una fosca envellida en bota de roure.
A més, fan quatre cerveses en format de llauna: la True Blood, una àcida amb gerds i cacau, l’Orbital Hops, que inclou Dry Hopping o la Cassis, feta de groselles negres.
Finalment, també serveixen productes per a la producció i elaboració de cerveses: rizoma de llúpol ecològic, llúpol en planta i ordi ecològic.
Aquesta marca cervesera, el 2017 va rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària que atorga la Generalitat de Catalunya.