Comença l’any i al mes de gener, quan el fred apreta, el cos demana la ingestió vitamines i calories de qualitat per mantenir-nos forts i abrigats per dins. Afortunadament, la natura ens brinda aliments saludables adequats per a aquesta temporada d’hivern.
Per alimentar-nos bé és fonamental consumir aliments frescos i de temporada. És important conèixer el calendari de fruites i verdures locals per seguir el curs de la naturalesa, que sap què ens ha de donar en cada moment per tenir salut.
El gener és un dels mesos més freds de l’any. Necessitem calories que ens donin energia per mantenir-nos ben calents. És un temps ric en verdures d’arrel i els tubercles, dolços i rics en midons que ens permetran elaborar brous i tot tipus de plat de cullera.
A més, podem adquirir unes quantes fulles verdes per incorporar a les amanides tèbies. Cal incorporar tota la família de crucíferes, és a dir, el bròquil, les cols de Brussel·les, la col, el coliflor, la col verda, i els naps, molt rics tots ells en glucosinolats, que són substàncies protectores difícils de trobar en altres aliments.
Gener no és una època de fruites ja que, en general, tendeixen a refredar-nos molt i per això venen de gust més en èpoques de calor. No obstant, sí que trobarem algunes pomes i cítrics, riques en vitamina C, que contribueix a enfortir el sistema immunitari.