Pertanyent a la mateixa família que la xicoira, l’escarola és un vegetal propi de l’època d’hivern, tot i que actualment es pot trobar durant tot l’any. En funció de la varietat, les fulles poden ser llises o arrissades i el color va des del verd fosc fins al groc.
Respecte a les propietats nutritives, totes dues varietats destaquen per l’elevat contingut en aigua. Es calcula que més del 90% de l’escarola és aigua, per la qual cosa, el valor energètic és reduït: al voltant de les 20 calories als 100 grams. A més a més, es tracta d’un aliment diürètic, que facilita l’eliminació de líquids de l’organisme.
L’escarola també conté petites quantitats d’hidrats de carboni i, pel que fa a les vitamines, les més abundants són la B1, la B2 i els folats. En menys quantitat, també hi trobem provitamina A i vitamina C, aquestes dues d’acció antioxidant.
Pel que fa als minerals, els més destacables són el potassi i el magnesi. També hi són presents el calci i el ferro, però l’absorció d’aquests per part del nostre organisme és molt inferior a l’aprofitament que fa el nostre organisme d’aquests mateixos minerals procedents d’aliments d’origen animal.
L’escarola conté una substància amargant que estimula els òrgans digestius, la qual cosa fa que estiguem davant d’un aliment tonificant. Facilita el buidament de la bufeta de la fel i, a la vegada, augmenta la producció de bilis per part del fetge. Donat això, resulta especialment indicat per a les persones que tenen el fetge i la bufeta de la fel mandrosos.
La composició nutritiva de l’escarola per 100 grams consumits és aquest:
Aigua: 93%
Proteïnes: 1,7 grams
Greixos. 0 grams
Hidrats de carboni: 4,1 grams
Valor energètic: 20 calories.