La llonganissa de Vic és una de les especialitat gastronòmiques vinculades a la Plana de Vic. La seva forma allargada i el color vermell omple els aparadors d’un seguit de botigues d’alimentació i restaurants de la zona.
Un producte carni tradicional que ofereix un sabor particular, procedents de les carns de primera qualitat combinades amb pebre en gra i petits daus de greix. Externament destaca la flora que durant el procés d’assecatge s’ha assentat en les tripes naturals que han servit per embotir les carns de porc seleccionades.
Les primeres referències escrites sobre la llonganissa de Vic daten de l’any 1456. Antigament aquest producte s’elaborava a les masies ubicades a la Plana de Vic com un mètode de conservació de les carns, tot aprofitant les particulars característiques climàtiques de la zona.
Actualment, l’autèntica llonganissa de Vic porta el segell Indicació Geogràfica Protegida que garanteix la seva composició, qualitat i procedència de 28 municipis de la Plana de Vic.
Les qualitats nutricionals de la llonganissa de Vic s’ajusten a les característiques de l’alimentació mediterrània. Així, per exemple, esmorzar o berenar un entrepà amb 100 gr. d’aquest embotit té grans beneficis nutritius: com proteïnes amb un alt contingut en aminoàcids essencials, greixos que no incideixen en la formació de colesterol, vitamines del grup B, vitamina C i E i minerals com el ferro hemo, el zinc i el coure, que contribueixen a la formació dels ossos i els teixits en els nens, i flora làctica activa similar a la del iogurt.
Que no falti al vostre rebost!