Avui 23 d’abril, el dia de la nostra Diada més estimada, a més de les parades de llibres i roses veurem aparèixer als aparadors de forns i pastisseries de tota Catalunya el singular pa de Sant Jordi amb les quatre barres catalanes.
Resulta un pa molt saborós i amb un gran aroma, que a més forma l’escut de Catalunya. També cal dir que és un pa amb força greix doncs part dels seus ingredients són formatge i sobrassada. Però precisament aquests dos productes tan deliciosos fan que el pa de Sant Jordi sigui cremós al mateix temps que tou. I que vingui de gust prendre’l en un dia tan especial com avui. Cada queixalada farà que passis un dia tant bonic i sentit d’una forma encara més agradable.
La recepta de pa de Sant Jordi el va crear el 1988 un forner de Barcelona anomenat Eduard Crespo, de la Fleca Balmes. Es un pa que combina tres masses d’aspecte i sabors diferents: una de formatge, una de sobrassada i una altra de nous.
Recepta del pa de Sant Jordi
Ingredients per a la massa de formatge:
- 200 g de formatge parmesà ratllat o emmental (o de formatge de Maó)
- 500 g de farina de mitja força
- 300 g d’aigua
- 6 g de sal
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
Ingredients per a la massa de sobrassada:
- 200 g de sobrassada (idealment sobrassada de Mallorca)
- 500 g de farina de mitja força
- 240 g d’aigua
- 8 g de sal
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
Ingredients per a la massa de nous:
- 150 g de nous picades
- 500 g de farina de força
- 225 g d’aigua
- 8 g de sal
- 25 g de llevat
- 5 g de massa mare
- 20 g de mantega
Elaboració:
– En un bol posa la farina i fem un forat al mig. Introdueix allà la resta d’ingredients d’una de les tres masses.
– Amassa amb força uns 10 minuts fins a aconseguir una pasta homogènia.
– Repeteix els dos passos anteriors per a cadascuna de les altres dues masses.
– Deixar reposar les tres masses durant 75 minuts amb un drap de cuina a sobre tapant per a que queden més elàstiques i més toves.
En funció de la quantitat de formatge i sobrassada que haguem posat a les seves masses, tindran un color més o menys pronunciat. Si volem accentuar el color de la massa de formatge, podem afegir més ingredient o un colorant adequat.
– Talla la massa de formatge en 5 trossos i la de sobrassada en 4.
– Agafa una safata rectangular per fornejar i posa oli escampat amb un pinzell. Després enfarina una mica tota la base.
– Estira ben fina la massa de nous, sense tallar-la, de manera que tingui un gruix similar per tota la safata.
– Col·loca les tires de la massa de formatge i les de la de sobrassada al damunt de la massa de nous, formant la bandera catalana. Mira que tot queda dins el motlle.
– Deixa reposar la safata sencera durant uns 15-20 minuts mentre preescalfes el forn a 210º C.
– Posa dins del forn la safata durant uns 40 minuts. El temps exacte depèn de cada forn, així que a partir dels 20 minuts, anem revisant.