A Catalunya podem presumir de tenir un excel·lent rebost de productes d’una qualitat excepcional.
Un territori i uns paisatges tan diversos com la cuina que s’hi conserva, una varietat de productes de temporada de molt prestigi i grans cuiners, fan de Catalunya un atractiu gastronòmic.
Avui et volem parlar de 5 zones de Catalunya destacades per la seva gastronomia i els seus productes. Us animeu a visitar-les?
Sitges
Aquesta ciutat costanera de la província de Barcelona és molt coneguda pel seu Festival de Cinema Fantàstic i el seu atractiu turístic. Això no obstant, el municipi és un gran lloc per gaudir del seu menjar i la seva beguda.
Un dels productes més coneguts de Sitges és el Malvasia, un vi molt dolç i aromàtic utilitzat per les postres. S’elabora amb un raïm amb el mateix nom que rep el vi, que es conrea exclusivament en la zona del municipi.
També hi ha plats molt tradicionals com l’arròs a la sitgetana, que inclou productes del mar, tan lligat a Sitges, i altres ingredients de terra, o el xató, una salsa d’ametlles i avellanes torrades amb molla de pa, tomàquets, vinagre, all, oli, sal i nyora que es degusta amb una amanida d’escarola, anxoves, tonyina, bacallà i olives.
El Delta de l’Ebre
Segurament una de les Denominacions d’Origen Protegida (D.O.P.) més conegudes, l’arròs del Delta de l’Ebre. Conegut per la seva qualitat i un excel·lent sabor gràcies a la salinitat i al clima de la zona on es produeix.
Hi ha diferents varietats que s’acullen a aquesta D.O.P., com són la Badia, Tebre, Gleva, Fonsa, Bomba i Montsianell. Totes són de gra llarg i absorbeixen molt bé els sabors, i amb ells s’elaboren uns arrossos deliciosos.
El Penedès
El Penedès, una de les comarques històriques de Catalunya d’elaboració de vins, amb una Denominació d’Origen molt prestigiosa. Els vins més famosos són els blancs, elaborats amb varietats tradicionals (xarel·lo, macabeu i parellada) al costat d’altres introduïdes amb posterioritat, com el chardonnay o el riesling. En els últims anys, s’ha començat a produir vi negre, recuperant varietats abandonades fa temps i afegint-ne de noves.
També tenen una excel·lent fama els seus vins escumosos, agrupats amb l’etiqueta Clàssic Penedès. Han de tenir tres característiques per acollir-se a la D.O.:
Ser cent per cent ecològics.
Produir-se dins el territori que protegeix la denominació.
Romandre en els cellers un mínim de quinze mesos per garantir la seva qualitat.
Banyoles
Banyoles té molts atractius, un d’ells són els seus alls, famosos pel seu fort sabor i reconeguts per la seva pell rogenca. El municipi té una gran riquesa gastronòmica pròpia de la comarca del Pla de l’Estany. Hi ha bons embotits, productes de l’horta, formatges i deliciosos pans i pastissos. També hi ha un sens fi de restaurants i bars.
Les Garrigues
Les Garrigues va ser la primera Denominació d’Origen Protegida (D.O.P.) alimentària reconeguda a Espanya. Per a la realització del seu oli, només s’empra oliva arbequina d’alta qualitat, recollida directament de l’arbre i que se sotmet a una pressió en fred per obtenir el millor oli sense danyar les propietats naturals del fruit.