Des de El Gourmet Català, ús portem un llistat de 10 plats (inclòs postres) típics de Catalunya que has de provar quan visitis terres catalanes.

La gastronomia de Catalunya inclou una gran varietat de productes procedents de la mar, de la muntanya i de l’horta amb el segell de qualitat com a principal element en comú.

Quan pensem en els plats típics de Catalunya és inevitable parlar de ‘pa amb tomàquet’, els deliciosos panellets de pinyons o en els intensos sabors que impregnen les verdures d’una escalibada.

1. Pà amb Tomàquet

Comencem amb un dels plats més tradicionals o el plat més tradicional, senzills i famosos de la cuina catalana, el pa amb tomàquet.
Les llesques de pa, torrat o no, s’unten refregant tomàquet madur i se’ls afegeix sal i un doll d’oli d’oliva. Es pot menjar sol o acompanyat d’embotits, verdures rostides, peix adobat o qualsevol altra delícia que se t’ocorri. El pa més típic per a preparar un bon pà amb tomàquet és el de pagès

2. Calçots

És una varietat de ceba que es recol·lecta a l’hivern. És molt típica de la zona de Valls a Tarragona, encara que es conrea molt en Terres de l’Ebre. Aquesta verdura es rosteix a viu foc quedant tendres i saborosos per dins, per a després pelar les capes cremades. Se solen untar en salsa romescu (elaborada a base de tomàquet, pebrot, ametlles, alls i oli d’oliva) i són ideals per a acompanyar carns a la brasa..

3. Botifarra amb Mongetes

El seu ingredient principal és la botifarra, una salsitxa de porc típica de la gastronomia catalana que s’acompanya amb mongetes blanques (mongetes) saltades amb l’oli que desprèn la pròpia botifarra.
Un plat tan senzill com exquisit que es va popularitzar a Catalunya sobre en les fondes de menjar casolà i popular del segle XIX.

4. Fricandó

Un dels plats típics de Catalunya s’elabora a base de filets fins de carn de vedella que es couen suaument en una salsa elaborada amb bolets i verdures, que es remata amb una picada a base d’all, ametlla i julivert. Sol acompanyar-se amb bolets típics de la zona com moixernons, llit-secs, ceps, gírgoles o rovellons.

5. Cargols a la Llauna

Aquesta recepta de caragols és molt típica de la zona de Lleida. Es fan amb una salsa amb romaní, farigola o pebre. Es poden trobar amb pebre roig i vitet. Solen servir-se amb all-i-oli.

cargols

6. Escalivada

L’escalivada és un dels entrants més emblemàtics de la cuina catalana. Es prepara amb una mescla d’albergínies, cebes i pebrots vermells rostits al forn, pelats i tallats a tires molt fines. S’amaneix amb oli d’oliva i sal. Sovint se serveix amb pa de payés torrat i anxoves filetejades.

7. Trinxat

Plat típic de la tardor/hivern ja que, en tenir col, patata i bacón pot considerar-se contundent. Aquest plat consisteix en una coca de patata, col i porro amanida amb bacón.

8. Crema Catalana

Primer de tot, cal portar a punt d’ebullició la llet, amb canyella i pell de llimona. En un bol a part, es barregen rovells d’ou amb sucre i midó fins que quedi sense grumolls.
Tornem a bullir la llet, i anem afegint la pasta de les gemmes a poc a poc, a foc lent. Cal barrejar-ho constantment amb una cullera de fusta per a evitar que es pegui, i deixar-ho coure mig minut. Una vegada coixa gruix, cal passar-ho per un colador, per a treure els últims grumolls i la canyella i la llimona. Finalment, una vegada servit en un terrines, cal afegir una capa de sucre i cremar-ho amb un cremador.

9. Mel i Mató

Unes altres postres típiques catalanes en el qual el protagonista és el va matar, una espècie de formatge fresc d’origen medieval que es prepara amb llet de cabra o ovella. Normalment se serveix acompanyat amb mel i fruita seca com per exemple les nous.

10. Panellets

Encara que als països anglosaxons se sol celebrar la festa d’Halloween el 31 d’octubre, a Catalunya la festa més esperada de tardor és La Castanyada.

Durant aquesta festivitat se solen degustar castanyes rostides, moniatos, fruita confitada i panellets, uns dolços que s’elaboren amb una massa feta amb sucre, ametlla crua mòlta, ou i patata o moniato. Els tradicionals estan coberts per pinyons torrats, però pots trobar-los de cafè, xocolata, coco o altres sabors.