Arriba el Nadal i retrobar-se amb la família i reunir als amics sempre és motiu de celebració. I per fer-ho, el cava mai pot faltar a la taula. Per això, deixem aquí una petita selecció dels 10 caves per celebrar el Nadal i obrir l’Any Nou brindant i amb un bon sabor de boca.
Si es pot allargar una mica la butxaca, sense mirar gaire el preu, el Cava Elyssia Gran Cuvée Brut i Cava Jaume Codorniu Gran Reserva Brut 2013 estan entre els 10 millors escumosos del món del 2019 segons els concurs Effervescents du Monde. Per tant, si voleu condimentar la taula amb un dels millors caves guardonats, Elyssia o Codorniu.
10 caves per celebrar el Nadal
Per seguir amb la llista, el cava Pinot Noir, amb 22 mesos de criança, és super especial perquè és fumat, tant en nas com en boca, així que combina incondicionalment amb salmó fumat, formatges, pernil ibèric, amb brases o amb una pasta a la carbonara, però sense nata.
L’èxit d’aquest cava rau amb el color asalmonado que denota una subtilesa. Tant fi i elegant que neteja el paladar de tota sensació de greix. Per tant, és perfecte per a compensar aquells dinars densos i feixuts i permet acabar descansats i sense sentir-se pesats. El preu és orientatiu però oscil·la entre els 22,50 euros.
El cava Mirgin Opus Cava de Paratge Qualificat 2015, del Paratge Qualificat de Vallcirera, és la demostració que s’estan fent grandíssims caves més enllà de la comarca del Penedès, on es concentren la majoria dels cellers.
La proposta prové de l’Alta Alella Mirgin i s’ha elaborat un tros de cava a base de xarel·lo (raïm també anomenat pansa blanca) I chardonnay.
El sabor i l’olor recorda a les flors, per tant, va perfecte amb tartars; per exemple, de tonyina amb alvocat. El preu aniria voltant els 25 euros.
El Ca Sala Cava de Paratge Qualificat 2007 és un copatge molt afruitat amb 60% parellada i 40% xarel.lo de vinya vella a 340 metres d’altitud. Està elaborat en el celler familiar de Freixenet en Sant Quintí de Mediona i la seva criança supera els 60 mesos.
El sabor és deliciós, sedós, amb un final prollongat que sap a fruites, mel i vainilla. Tot i no ser molt habitual. És perfecte per combinar amb formatges de cabra, ovella i vaca, més ben curats, i amb codony i nous funciona en tota la seva expressió. Preu: 70 euros.
El cava Barrica Gran Reserva de Torelló, és un clàssic que prové d’un gran celler com és el de Torrelló Mata. Aquest és un gran reserva, un brut nature ecològic de vinya de més de 50 anys de la parcel·la Pla dels Fidels.
El resultat és hipercremoso, per tant, ideal per acompanyar les postres de xocolata negra amb oli d’oliva verge extra. Preu orientatiu és de 22 euros.
Mestres Gran Reserva Brut Nature 2012 és un cava molt sec de macabeu, xarel·lo i parellada de vinyes velles al 60%. Sense gens de sucre després del degolli, li dona un toc perfecte aquests sis mesos dins la barrica i els 60 dins l’ampolla.
El sabor que deixa al paladar és una sensació de net i un regust fruiter i llarg. Perfecte per marinar amb el pex gras, però també per obrir a mode d’aperitiu abans de menjar. Preu orientatiu: 16 euros.
Per acabar, Clos Lentiscus Brut Nature és un cava jove però trencador. 60% *xarel·lo, 40 malvesia de Sitges, que es fa en la zona del Montgròs, en el massís del Garraf, al sud de Barcelona.
El sabor és gras i saborós, que es nota en el centre de la llengua; un tret força inusual en els caves, que busquen sempre un toc d’acidesa i lleugeresa. Casa molt bé amb un arròs, amb peixos potents com el roger o fins i tot les sardines i pot rendir molt bé amb la cuina asiàtica. Preu orientatiu: 9 euros.
Et recomanem:
El Cava 1915 by C & M del Celler Canals & Munné, una joia per aquest Nadal, renova la seva imatge
La innovació pastissera assaboreix el Nadal