Aquesta és sense cap mena de dubte, una de les receptes més típiques de la cuina catalana. Aquest bacallà es diu així perquè tradicionalment es cuina sobre una llauna (recipient de llautó o metall), encara que si no en tenim, pot realitzar-se perfectament en qualsevol recipient apte per al forn.
Ingredients (per 4 persones):
– 1 kg de bacallà dessalat. Si el compres salat, caldrà deixar-ho durant 48 hores en aigua freda perquè deixi anar tota la sal, renovant l’aigua cada 8 hores aproximadament.
– 3 grans d’all
– julivert picat
– 1 cullerada de pebre vermell
– farina per a arrebossar
– got de vi blanc
– 500 g de mongetes blanques (que podrem deixar la nit anterior en remull).
– oli d’oliva verge
Preparació:
– Arrebossa el bacallà en farina i el fregeix-lo lleugerament per ambdues cares. Escorre bé l’oli i retira-ho.
– En la mateixa paella, fregeix els grans d’all i quan estiguin daurats, afegeix el pebre removent perquè no es cremi.
– A continuació afegeix el julivert i el vi i ho deixaràs coure fins que s’evapori el vi.
– Col·loca el bacallà amb les mongetes en un recipient apte per al forn i cobreix-lo per damunt amb la salsa resultant en el pas anterior.
– Introdueix en el forn a uns 180 graus durant uns 7-8 minuts.