recepta trinxat cerdanya cal valls

Tradicional plat català: trinxat de la Cerdanya

El trinxat de la Cerdanya és un plat molt senzill però que està deliciós. Típic del Pirineu Català i de comarques com el Berguedà, el Ripollès, la Cerdanya, la Garrotxa i les comarques del Pirineu de Lleida.

En l’antiguitat, era considerat un plat de la classe popular, doncs l’aliment principal utilitzat és la col, una de les verdures més resistents als mesos de fred. Això no obstant, avui en dia el trinxat es troba en qualsevol restaurant de cuina catalana i, tot i que s’hi fan moltes variacions d’aquest plat, avui t’expliquem com fer el tradicional trinxat de la Cerdanya a casa teva.

Trinxat amb les verdures de Cal Valls et garanteix uns millors resultats!

 

Ingredients per la recepta de Trinxat de la Cerdanya:

  • 1 kg de patates de productes frescos Cal Valls
  • 1 col de productes frescos Cal Valls
  • Talls de cansalada i de pernil
  • Oli d’oliva i sal

 

Preparació:

  1. Primer remullem bé les fulles de la col de Cal Valls, després pelem les patates també provinents de Cal Valls. Després posem les patates a bullir i al cap de 15 minuts afegim les cols i sal. Llavors tapem l’olla i deixem que bulli tot fins que la patata es desfaci.
  2. Tot seguit, fregim la cansalada i dauets de pernil salat. Reserveu els talls de cansalada i pernil.
  3. Passat un 20 minuts, la patata ja s’haurà cuit. Llavors, hem d’escórrer el conjunt de les verdures. Ja havent tret l’aigua de les verdures, amb una forquilla les anem trinxant. Quan estigui tot ben aixafat, incorporem els dauets de pernil .
  4. Després, tornem a posar el conjunt de verdures i pernil en la cassola on hem fregit la cansalada i sofregim les verdures mentre anem trinxat més.
  5. Finalment, quan quedi tot una bona pasta espessa, ho emplatem de la manera que més ens agradi i col·loquem els talls de cansalada. Ho reguem tot amb oli d’oliva i llestos!

 

Foto cedida per la Cocina de Piescu