La vaca de l’Albera és una raça autòctona catalana que està en perill d’extinció. A més del perill que hi de perdre aquesta espècie que passa els estius a les carenes de les serralades de l’Albera, a l’Alt Empordà, a tocar de França, es podria perdre un animal que produeix una carn de vedella excel·lent.
La carn de la vedella de l’Albera, 100% ecològica, tendra i més saborosa que la major part de carns que trobem avui dia al mercat, té un gust lleuger a herbes mediterrànies i un baix contingut en greixos.
De color vermell degut al seu alt contingut en ferro, aconseguit gràcies a l’exercici que practiquen. Per això és molt adequada per a dietes baixes en greix i per combatre l’anèmia i el colesterol. Aquestes característiques la converteixen en una de les més saludables per a la nostra alimentació.
Amb el propòsit de protegir la preuada vaca empordanesa, l’Associació Baussitges d’Amics de la Vaca de l’Albera, formada per una agrupació de 14 ramaders amb ramats d’aquesta raça de vaques, treballa per la seva recuperació.
Des de fa més de 10 de anys la biòloga Marta Carola es dedica a la cura de les vaques de l’Albera. Les descriu com “molt espavilades, perquè mengen tot el que es troben al bosc, siguin castanyes o glans”. Carola diu que “són unes desbrossadores nates”, una bon recurs per a mantenir nets els boscos i, al mateix temps, la neteja “ajuda a la lluita contra els incendis”.
Venda de la carn
Actualment, els mateixos productors fan venda directa de carn de la vaca de l’Albera i hi ha dues botigues, una a Castelló d’Empúries i una altra a Figueres que distribueixen regularment l’aliment.
D’altra banda, diversos restaurants del territori català serveixen dins del seu menú aquest tipus de carn de vedella. Entre ells, el Céleri a Barcelona, Ca la Maria a Llagostera o el Bistrovino a Cadaqués. A França, també hi ha dos restaurants a Banyuls sur Mer que també la inclouen dins del seu receptari.