La VII edició de les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l’Ebre arrenca aquest mateix divendres a una cinquantena de restaurants d’Alcanar, L’Ametlla de Mar, L’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita.
Tòfones i Galeres per maridar amb els vins de la DO Terra Alta
Els quatre municipis mariners s’uneixen per setè any consecutiu per oferir menús gastronòmics on la galera és la protagonista. I un any més, els vins de la Denominació d’Origen Terra Alta seran els encarregats de maridar aquestes propostes gastronòmiques.
Fins a l’1 de març, es podran tastar plats com ara arròs amb galeres, calamars i carxofes; suquet de galeres amb mongetes; galeres a la planxa amb flor de sal i oli d’oliva verge… Sempre maridats amb la Garnatxa blanca de la DO Terra Alta.
La Galera
La galera és un producte local i de qualitat típic de l’Ebre, un crustaci font de proteïnes, vitamines i minerals que, a diferència d’altres crustacis, és baix en calories i de fàcil digestió.
Una altra de les propostes gastronòmiques per aquestes setmanes és la que ofereixen les Jornades de la Tòfona de Morella – Els Ports, que enguany arriben ja a la seva XVII edició.
La Tòfona
Des del passat 31 de gener i fins al 15 de març, Morella, capital d’Els Ports, organitza aquestes tradicionals jornades on els assistents poden gaudir dels menús elaborats a base de tòfona als principals restaurants de Morella i poblacions properes, i maridar-los amb els vins de la Denominació d’Origen Terra Alta, que un any més se suma a aquesta proposta gastronòmica de proximitat.
Un dels principals atractius d’aquestes jornades són els showcooking que s’organitzen en alguns dels restaurants que hi participen. Els assistents poden veure en directe com s’elaboren els plats, així com degustar el producte, tot maridant-lo amb els vins dels cellers de la DO Terra Alta que participen en aquestes jornades.
Showcookings
El primer d’aquests tallers en format showcooking serà aquest divendres 7 de febrer al restaurant Mesón el Pastor (Morella) amb els vins de Sant Josep Vins.
La propera cita per gaudir de la tòfona i els vins de la DO Terra Alta serà divendres 28 de febrer a La Taverna del Forn (Vilafranca) i amb els vins del Celler Cooperatiu de Gandesa. I, per últim, ja al mes de març, cita doble amb els vins del Celler Batea: divendres 13 a El Faixero (Cinctorres) i Pizzeria Lola, a Morella.
Turisme gastronòmic
Les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella són tot un referent del turisme gastronòmic, ja que posen en valor la cuina típica de la zona i mostren la qualitat dels seus productes, i molt especialment de la tòfona, un producte que, gràcies a la seva exclusivitat, és reconegut popularment com “el diamant negre”.
Et recomanem:
Superaliments per al cervell