El confinament ha comportat molts canvis en els nostres hàbits, relacions socials i sistemes de treball. En la cuina i l’alimentació és un dels punts on també s’han viscut aquestes transformacions. És el cas del xuixo, un postre d’origen gironí del que se n’ha augmentat la producció i el seu consum des de la proclamació de l’estat d’alarma.
El xuixo ha augmentat un 25% de les seves vendes
Es tracta d’un pasta esponjosa, allargada i farcida de crema. Ningú se’n pot estar de tastar-lo. Bé ho saben la Pilar Campos i el Julià Castelló, directors de l’empresa Can Castelló i quinta generació de pastisser. Ells són qui han distribuït el xuixo arreu del territori català i han viscut un dolç increment en la zona de Barcelona des del confinament.
Des del seu obrador, es dediquen exclusivament a elaborar xuixos. Arriben a produir fins a 40.000 unitats al mes i les comercialitzen per tota Catalunya en fleques, bars, restaurants, hotels i botigues de delicatessen. De tot el territori català és a Girona i Barcelona on més se’n consumeixen i aquesta última ciutat la que ha augmentat més el seu consum des del confinament.
L’origen el trobem a Girona en la pastisseria d’Emilio Puig
Un confiter francès, Emilio Puig, al voltant del 1920 va rebre a la seva pastisseria del carrer de la Cort Reial de Girona un confiter francès. Aquest li va presentar una pasta que ell anomenava “chou à la crème”. A partir d’aquesta primera proposta, Emilio Puig va elaborar el xuixo conegut por tothom.
La Marxa Popular del Xuixo
La Fundació ONcolliga Girona organitza cada any una marxa popular en reconeixement del xuixo. S’organitza en col·laboració amb GEiEG i l’Ajuntament de Girona. Lluny de ser una cursa es tracta de caminar en grup els diferents de carrers de Girona i descobrir nous racons. En acabar el Gremi de Pastissers de Girona ofereix a cada participant un saborós xuixo.