S’apropen les vacances d’estiu i per apagar la set res millor que ingerir líquid. Aprofita el temps lliure per preparar uns bons refrescos a casa que hidratin i nodreixin. El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (Codinucat) assegura fer refrescos a casa és la millor manera de fer una beguda nutritiva i saludable. Al cap i a la fi, a casa esculls la quantitat de fruita, d’aigua, llet o de sucre. El col·legi recomana reduir el sucre mitjançant l’estèvia, entre altres edulcorants, com a substitutiu.
Refrescos i galetes amb estèvia, la recepta de l’estiu
Molts d’aquests solen usar el sucre com a font de sabor però conté molts valors negatius i perjudicials per a la salut. No pateixis, hi ha substitut. Abandona les ampolles i llaunes de begudes industrials i ensucrades, que tenen una aportació calòrica important, i aposta per elaborar refrescos deliciosos i naturals, sense edulcorants i colorants artificials.
Llimonada i llet merengada
Un dels refrescos més naturals i tradicionals és la llimonada, que es pot elaborar a casa i que pot triomfar en les reunions familiars. Què necessites? Un litre d’aigua, quatre llimones i estèvia. Aquests serien els tres ingredients bàsics a barrejar que no et poden faltar. Tot i que, si vols jugar amb múltiples variants, se li pot sumar aigua amb gas o gasosa en cas de voler aconseguir les estimades bombolletes. I si vols fer-la en forma de granissat, és ben fàcil. Només necessites gel picat i una fulla de menta o closca de llimona si vols donar-li un toc més aromàtic.
Si et sobren llimones, pots elaborar un altre clàssic de l’estiu, la llet merengada, que és fàcil de preparar a casa. Has de posar a bullir la llet sencera amb la pell d’una llimona i una branca de canella. Quan puja el líquid, has de pujar i baixar la temperatura fins a tres vegades i, després, deixar-la reposar a temperatura ambient. Finalment, el toc de l’estèvia i cap a la nevera.
L’hora de les galetes amb estèvia
Per acompanyar el refresc, sempre pots elaborar un bon i saludable aperitiu, amb estèvia també. Et proposem les galetes integrals d’ametlla i estèvia. Necessitaràs:
· 200 g de farina integral
· 75 g d’ametlles triturades
· ous
· 1 culleradeta d’estèvia en pols (equivalent 90 g de sucre morè integral)
· 75 ml d’oli d’oliva extraverge (La Gaeta)
· 1/2 culleradetes de canyella
· La pell ratllada d’una llimona
· 1 culleradeta de llevat en pols
Un cop tinguis tots els estris i aliments, toca preparar-ho tot. Agafa les ametlles i barreja-les amb l’estèvia, la farina, el llevat, la pell ratllada de la llimona i la canyella. Afegeix l’oli i els ous ben barrejats. Obtindràs una massa dura. Fer dos o tres rotllos amb ella, embolica’ls en paper film. Quan ho tinguis, deixa’ls a la nevera durant una hora.
Passat el temps, pastar una mica els rotllos. Recomanació: Posa farina sobre la taula quan pastessis per evitar que se’t trenquin els rotllos. Utilitza el corró per aplanar la massa i deixa-la a mig centímetre de gruix. Talla amb la forma que vulguis fer de les galetes i posa-les sobre de la safata del forn. No t’oblidis d’untar-la d’oli d’oliva.
El forn ha d’estar escalfat a 170 °C uns 10-15 minuts abans de posar la safata. Quan posis les galetes al forn, vigila no se’t cremin. Quan creguis que ja estarien, retira-les i deixa-les reposar uns minuts fins que es refredin. Ara sí, gaudeix!
Estèvia substitutiva del sucre
El sucre és un dels edulcorants més perjudicials per a la salut que, a sobre, està en gran part dels aliments processats. Conté alts nivells additius i de greix, fet que afavoreix a l’aparició de malalties com la diabetis o problemes de circulació a la sang.
Per sort, han aparegut nous edulcorants naturals en el mercat, com és el cas de l’estèvia, un petit arbre herbaci més potent i sa que el sucre. El seu extracte és 200 vegades més dolç però no provoca un augment del nivell d’insulina en sang. D’aquí que sigui tan sol·licitat. A més, la planta es pot consumir a casa, o bé comprar les fulles dissecades per triturar-les fins a convertir-les en pols dolça. Des del cafè, el té o infusions, fins a la rebosteria.
Prevenir la diabetis
Entre els seus beneficis, destaca la reducció de la pressió arterial i serveix com a hipotensor i cardiotònic per regular els batecs del cor. Pels que pateixen diabetis tipus 2, no dependents de la insulina també els hi va bé per produir la seva pròpia de forma natural.
En casos d’obesitat i sobrepès, també és recomanable, ja que és acalòric i els serveix per abaixar de pes. Té un alt poder antioxidant i, en conseqüència, és un dels millors mètodes d’antienvelliment. I, fins i tot, te’l pots aplicar a mode cicatritzant en cremades i ferides.
4 mg/kg de estèvia per dia
Tot i això, com tota ingesta, calen unes quantitats específiques per gaudir dels seus beneficis. El Panell Científic de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (European Food Safety Authority, EFSA) va establir en 2010 una ingesta diària acceptable (IDA) sobre l’estèvia, l’edulcorant baix en calories. Així doncs, recomana una IDA de 4 mg/kg de pes corporal/dia de l’estèvia. Encara no s’han trobat efectes secundaris i contraindicacions que contrarestin la llarga llista de beneficis de l’estèvia.
Et recomanem:
Baixar la tensió sense medicaments