Delícia de mel és una explotació familiar amb obrador a Calders, al Moianès, que va néixer arrelada a la manera de fer tradicional i aportant el seu granet de sorra per ajudar a la sostenibilitat del nostre planeta.
El pare del fundador, l’avi Manel, amant de l’aire lliure i la natura, ja disposava d’unes poques arnes, fabricades artesanalment per ell i per consum propi. Fou ell qui va despertar a la família la curiositat pel món de les abelles i la mel.
Amb el temps van coincidir amb el Marià, apicultor de tercera generació ple d’experiència que els va ajudar a entrar de ple en l’apassionant món de l’apicultura. Ell els aporta coneixements adquirits al llarg dels anys, i Delícia de mel, l’empenta per transhumar les abelles arreu del territori.
Un procés manual i acurat
La seva feina com a apicultors comença amb un bon maneig del seu bestiar. Treballen amb l’abella negra autòctona, “Apis Mellifera Ibèrica” i l’ajuden a lluitar per la seva supervivència, ja que està greument amenaçada.
Treballen amb caixes Langstroth i Dadant i només retiren la mel de les alces quan tenen les bresques madures. Deixen intacte la mel de tot el cos de cria i els quadres de mel que encara no ha madurat de les alces per al benestar de les seves preuades abelles.
Quan arriben amb les bresques a la recepció del seu obrador “la meleria”, extrauen la mel, li fan un primer filtratge i la deixen reposar i acabar de madurar en dipòsits.
Passades unes setmanes, només queda envasar-la, etiquetar-la i portar-la cap a casa dels clients, informant sobre l’origen i producció de la mel.
Mels d’arreu del territori
Entre les varietats de mel que elaboren estan les mels de primavera, com la de colza, d’Osona, la de romaní amb flors, del Berguedà; mel de colza, d’Osona; romaní amb flors, Berguedà, de taronger, de les Terres de l’Ebre, i mel de milflors del Penedès i Garraf.
I com a mels d’estiu, la mel d’alta muntanya, amb herbes com neret, nabiu i orenga i amb origen als Pirineus 1.600mts i a, a una alçada de 1.800 mts, amb neret i regalèssia; mel de mil flors del Moianès i mel de castanyer del Montseny.
I també fan visites per veure in situ, el procés d’elaboració de la mel.