El mes de maig inaugura la temporada de les cireres a Catalunya i s’allargarà fins a finals de juliol. És una fruita molt arrelada en algunes comarques com el Baix llobregat, la Ribera de l’Ebre i muncipis com Corbins, Paüls i Arenys de Munt.
La cirera, tan dolça com nutritiva
D’entre totes les fruites, la cirera és una de les que ofereix el millor espectacle des de la sortida de la flor fins la seva degustació. A la primavera, el cirerer és un dels arbrers fruiters més fotografiats i admirats. La seva flor ens entusiasma i sense dubte, un cap de cireres florit es converteix en una obra mestra per admirar. Després arriba el fruit. Dolça, sucosa, vermella i ben apetitosa.
No obstant, tot ser tan dolça com una llaminadura també és altament nutritiva. La seva dolçor l’ha aporta la fructosa. Però alhora també està composta per fibra, vitamina A i C, potassi, calci i antioxidants.
Beneficis i perills de les cireres
Les aportacions de la cirera
A raó de tots els seus components, els antioxidants de la cirera ens ajuda a mantenir l’elasticitat de la pell. Així doncs, és ideal consumir-la a l’estiu per conservar en bones condicions la pell després de l’exposició al sol. A més, també contribueix a la bona mobilitat de les articulacions i la circulació sanguínea.
I ara anem als seus aspectes negatius.
Per una banda, hem de tenir en compte que la cirera conté àcid oxàlic i pot produir cristal·litzacions a les articulacions. Per tant cal anar amb certa prudència si tenim problemes articulars.
Per l’altra banda, el pinyol pot ser perillós ja que posseeix unes substàncies que un cop ingerides es poden convertir en verí.
Ara, no ens hem de quedar amb les dos punts negatius, ja que la ingesta de les cireres no comporta cap perill per les persones, tot el contrari, és molt beneficiosa per la salut.
Receptes amb cireres
- Pollastre pota blava amb cireres (aquí trobaràs la recepta)
- Gaspatxo eco de cirera (aquí trobaràs la recepta)
I si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet català, fes-ho quí