Tradició al plat

 

Ingredients per a la recepta

Podeu trobar el trinxat ja elaborat a Carlit.

  • 1 col d’hivern
  • 1 kg de patates per bullir
  • 4 talls de cansalada viada
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Aigua

 

Elaboració de la recepta

  1. Preparem tots els ingredients.
  2. Posarem força aigua a bullir en una cassola.
  3. Li tallarem la part inferir a la col i desestimarem les fulles exteriors més brutes.
  4. Seguidament, netejarem la col amb aigua. A mi m’agrada submergir-la bé, per allò de la sorra.
  5. Pelem també les patates vermelles. Les posarem a bullir fins que gairebé es desfacin, però quan passin 15 minuts, hi afegirem també la col i un pessic de sal.
  6. A la patata li quedaran uns 10 minuts de cocció, temps més que suficient per a coure la col.En qualsevol cas, si ho poseu tot junt a bullir tampoc es cap crim. Ho tapem i esperem que acabi la cocció.
  7. Tallem la cansalada a trossos i el pernil a daus. En una paella amb oli rossegeu els talls de cansalada. Us han de quedar ben cruixents. Reserveu-los sobre un paper absorbent sense apilar-los.
  8. Ara, tallem un parell de grans d’all a làmines. Aprofiteu el greix de la paella per daurar-los. Trobeu el moment idoni per retirar-los. Us han de quedar ben torradets i cruixents.
  9. Escorrem el conjunt i amb una forquilla ho aixafem tot barrejat. El barregem amb la patata i la col. I de nou, en el mateix greix, sofregiu bé les patates i la col, remenant-les i aixafant-les. Semblarà que fem una truita gairebé.
  10. A continuació ja podrem emplatar, com sempre, amb una mica de gràcia.
  11. En el moment de servir el plat, poseu-hi la cansalada per sobre i els alls cruixents. El raig d’oli d’oliva verge extra per sobre que no falti mai!

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Brocat Brocada del Celler Miquel Roca, un vi negre elaborat 100% amb brocada. Entrada amable. Pas suau i delicat, però alhora llarg. Intensificació de la fruita vermella i del pebre, sobretot aquest últim en el post-gust. Frescor aportada per una bona acidesa, i que permetrà una bona evolució en ampolla.

Brocada

Recepta extreta de: http://lacuinadesempre.blogspot.com/2014/02/trinxat-de-la-cerdanya.html