Una sopa ben contundent
Ingredients per a la recepta
- 1/2 kg de mongetes negres de Cal Valls
- 1 cap d’alls
- 1 ceba gran picada en quadradets petits
- 1 pebrot tallat a trossets petits
- 3 lts d’aigua
- 2 nyores
- 1 tomàquet madur picat en quadrets
- 1 cda de comí recent mòlt
- 3 cdes grans d’oli d’oliva verge extra
- 2 cullerades de coriandre fresc i picat
- 2 cullerades de julivert fresc i picat
- Sal al gust
Elaboració de la recepta
- Es renten molt bé les mongetes i es posen a remullar en litre i mig d’aigua el dia abans.
- L’endemà, en aquesta mateixa aigua es duen a foc juntament amb mig cap d’alls i el pebrot verd.
- Quan les mongetes es comencen a assecar se’ls agrega una cullerada d’oli i el litre i mig d’aigua restant.
- Deixar bullir fins que les mongetes estiguin toves.
- El temps de cocció depèn de la qualitat de la mongeta i la collita: si són bones i fresques el temps de cocció serà d’una hora i mitja; si no cal donar-los més temps de cocció, però no recórrer mai al bicarbonat per estovar.
- Quan estiguin toves es retira el mig cap d’alls.
- En una paella amb oli s’agrega la ceba picadeta, les nyores, el mig cap d’alls restant picat, la cullerada de comí, el tomàquet i la sal al gust. Sofregim fins ofegar i afegim a l’olla de les mongetes. Deixem bullir les mongetes amb el sofregit de 10-15 minuts més.
- Quan apaguem el foc li afegim una mica de coriandre i julivert ben picat i tapem l’olla. Deixem reposar uns minuts abans de servir.
- Per emplatar hem posat les mongetes i a la part alta una mica de coriandre fresc.
Maridatge
Podeu acompanyar amb un Clos del Recó negre del Celler Grau i Grau, un vi de color granat intens amb tonalitats de cirera madura. Agradable, elegant, amb aromes de fruits del bosc. Saborós i fresc, amb suau persistència tànica. Llarg i persistent estructura en boca.
Recepta extreta de: http://carolinesfood.blogspot.com/2010/06/rica-sopa-de-alubias-negras.html