Per refrescar-se amb el sabor de l´oli
Ingredients per a la recepta
- 100 ml d’oli d’oliva verge extra Montebre
- 6 rovells d’ou
- 220 gr. de sucre
- 5 gr. de farina
- 500 ml. de llet
- 1 manat d’alfàbrega fresca de 50 gr. (Opcional)
Elaboració de la recepta
- Posa llet a escalfar en un cassó antiadherent o en un normal mullat prèviament amb aigua per evitar que s’agafi i agafi gust. En un bol a part, blanqueja amb una vareta els rovells amb el sucre i la farina.
- Quan la llet arrenqui el bull, retira-la del foc i incorpora només un cassó a la barreja dels ous remenant amb la vareta. D’aquesta manera equipararem les temperatures i evitarem que els rovells es quallin si tirem tota la llet calenta d’un cop. Ves afegint poc a poc la resta de la llet mentre remous.
- Retorna tot a la cassola i deixa coure a foc lent i remenant fins que la crema s’espesseixi, però sense que arribi a bullir, a l’estil d’una crema anglesa (quan la submergeixes, es queda tacada i la crema no s’escorre).
- Quan estigui al punt d’espessor, retira el cassó del foc i deixa refredar remenant de tant en tant. Si optes per l’alfàbrega, el sabor finalment predominarà sobre l’oli, utilitza una batedora a velocitat alta per a triturar les fulles rentades.
- A continuació, emulsiona la crema amb l’oli incorporant aquest en un fil com si estiguessis fent una maionesa.
- Passa la crema a una geladora o sorbetera per congelar fins que tingui el punt adequat (unes tres hores). Si no tens geladora, congela en un túper de plàstic o en un recipient metàl·lic i, quan estigui gairebé congelat del tot, el tornes a batre per eliminar el gel i el tornes al congelador perquè agafi cremositat fins que ho consumeixis.
- Si vols potenciar més el sabor de l’oli en el gelat, afegeix un terç de la quantitat més, redueix a la meitat el sucre i prescindeix de l’alfàbrega picada, en aquest cas podries donar-li un toc de dolçor amb mel de, per exemple, romaní.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un cava Brut Nature Elaboració Artesana Reserva de Cava Jaume Giró i Giró. Amb bon despreniment de finíssimes bombolles, és molt pàl·lid deixant un groc amb notes verdoses. En nas és molt floral i afruitat: notes de poma, préssec, fruites tropicals, pinya i cítrics amb una nota de plàtan. En boca és molt sec i fresc, cremós i amb cos, amb certa acidesa que li aporta vivacitat i frescor. La criança com a Reserva afegeix unes sensacions finals que persisteixen en el temps.
Recepta extreta de: http://cocina-con-corazon.blogs.diezminutos.es/2014/06/23/3992/