Les patates a la Riojana és plat d’origen humil que s’elabora amb ingredients senzills, i que està present a la gastronomia de molts pobles espanyols des de fa dècades. Encara que hi hagi puristes que assegurin que unes patates de la Rioja autèntiques s’han d’elaborar amb xoriço picant riojano i un bon pimentó de Calahorra, també es poden fer nombroses versions tan bones com d’altres.
Si el xoriço picant o dolç, el que sí és important és que es tracti d’un xoriço curat, ja que d’aquesta forma el sabor del plat es veurà potenciat. Encara que és un plat més propi de les èpoques fresques, us animem a que ho prepareu en qualsevol època de l’any, perquè és ben saborós i agrada a tothom.
4 patates grans
200 grams de xoriço picant
1 ceba gran
2 grans d’all
1 pebrot vermell
1 cullerada de pebre roig dolç
1/2 culleradeta de pebre roig picant (opcional)
1 fulla de llorer
1 litre de brou de carn o verdures
Oli d’oliva verge extra
Sal al gust
Julivert picat per a decorar
Elaboració:
Pelar les patates i tallar-les en trossos mitjans. Reservar.
En una cassola gran, escalfar un parell de cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà. Agregar el xoriço tallat en rodanxes i sofregir durant uns minuts fins que deixi anar el seu greix i estigui lleugerament daurat.
Retirar el xoriço de la cassola i reservar. En la mateixa cassola, afegir la ceba picada finament i el pebrot vermell tallat en tires. Cuinar a foc mitjà-baix fins que estiguin tendres i lleugerament daurats.
Agregar els alls picats i el pebre roig dolç i picant. Remoure ràpidament perquè el pebre roig no es cremi i es barregi bé amb la resta dels ingredients.
Afegir les patates tallades i barrejar bé perquè s’impregnin dels sabors del sofregit. Cuinar durant un parell de minuts.
Agregar el xoriço reservat i la fulla de llorer. Cobrir tot amb el brou de carn o verdures. Si prefereixes un guisat més espès, afegeix menys brou.
Cuinar a foc mitjà-baix, tapant la cassola, durant aproximadament 30-40 minuts o fins que les patates estiguin tendres i s’hagi format una salsa espessa. Remoure de tant en tant amb cura per a evitar que les patates s’enganxin al fons.
Provar i ajustar la sal al gust.
Una vegada les patates estiguin llestes, retirar la fulla de llorer i servir ben calentes. Pots empolvorar una mica de julivert picat per damunt per a decorar.
I això és tot! Ara pots gaudir d’unes delicioses patates “a la Riojana”, un plat reconfortant i saborós. Bon profit!