L’ slow food és un moviment internacional associat a la cuina i al menjar, present en 160 països, que promou una dieta centrada en aliments bons, nets i justos per a tothom.
Està fortament vinculat a les comunitats productores d’aliment, és a dir, connecta i uneix a camperols, pescadors, ramaders, forners i petits artesans amb gastrònoms, professionals de l’alimentació, cuiners, agrònoms, científics i consumidors responsables, els quals anomenen co-productors.
Proposen l’ecogastronomia com a eina per unir la cultura gastronòmica local i l’ecologia, sempre fent un seguiment del sabor i qualitat, promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del mitjà rural i marí.
La filosofia sostenible de l’slow food
Slow food es basa en 3 principis sobre l’alimentació i la producció alimentària:
Bona: una dieta amb aliments de temporada, frescos i saborosos que satisfacin els sentits i que formi part de la nostra cultura local.
Neta: una producció alimentària i un consum que no faci malbé el medi ambient, el benestar animal ni la nostra salut.
Justa: uns preus accessibles per als consumidors, una retribució i unes condicions justes per als productors a petita escala.
La moguda slow food a Catalunya
El moviment slow food va sorgir a Itàlia a la dècada dels 80 i està fortament arrelat a Catalunya en diferents municipis. L’entitat catalana agrupa restauradors, pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de les terres catalanes, i defensa una cuina sostenible i local a mida del nostre territori.
Un dels seus projectes estrella és l’Arca del Gust, una llista que recull tots els productes que es troben en perill d’extinció i que slow food català els posa en valor per rescatar-los del seu ostracisme. És el cas, per exemple, dels espigalls i brotons de la col del Garraf, desconeguts i recuperats fins al punt que n’ha crescut la demanda, els restaurants la cuinen i els pagesos la tornen a plantar.
Un altre treball destacat és la publicació de la seva Barcelona Slow Food Guide, ara en la versió actualitzada de 2021-2022, amb un recull de 101 restaurants que casen amb la filosofia slow food. Amb locals guardonats, bars de tapes, gastrobars, tavernes, xiringuitos de platja, gelateries, pizzeries… tot un món de plaer sostenible per descobrir!