Hola, cuiners, aquesta recepta és bàsica per a qualsevol amant de la pastisseria. No te la perdis, és ben senzilla però a la vegada essencial . La pasta brisa al teu abast.
Ingredients
- 150 gr de farina de blat, millor si és fluixa o especial per a rebosteria.
- 60 gr de mantega, bé freda.
- 1 ou (o 50 ml d’aigua freda, ideal per als qui no volen incloure ou, i queda igualment molt molt bé).
- 1/2 cucharadita de sal.
- Per a una massa dolça, simplement afegeix una mica menys de sal, i 30 gr de sucre glas, encara que també pots preparar-la sense sucre i utilitzar-la en dolços, perquè queda bastant neutra de sabor.
Elaboració de la pasta brisa
- En un bol, tira la farina tamisant-la, és a dir, fent-la passar a través d’un colador perquè caigui sense grumolls.
- Saca la mantega de la nevera (recorda que ha d’estar fregeixi per a utilitzar-la), talla-la en trossets i afegeix-la al bol juntament amb la farina.
- Amb els teus propis dits, mescla fins que es formin grumolls i estigui la farina barrejada amb la mantega. Realitza-ho sense pressionar en excés, que el resultat siguin una espècie de molles. L’objectiu és que el gluten no aparegui i per tant la massa no sigui elàstica, per a aconseguir la seva característica textura cruixent.
- Afegeix la resta d’ingredients: l’ou i la sal, i si és dolça, el sucre glas. Continua barrejant amb els teus propis dits, intentant que tots els ingredients quedin integrats i es vagi formant una massa. Quan s’hagi format una bola més o menys consistent, deixa de treballar-la.
- Embolica la bola de massa en paper film i introdueix-la en la nevera. Deixa-la reposar almenys mitja hora, encara que l’ideal és una hora sencera.