Abans de parlar d’ovelles i vinyes, anem a conèixer que significa espampolar.
Espampolar és treure els pàmpols dels ceps d’una vinya, és a dir les amplies fulles que tot sovint tapen el raïm. Ara que ja en sabem el significat, descobrim per què unes ovelles espampolen unes vinyes.
Les ovelles pasturen i mengen mentre ajuden al pagès a podar la vinya
La col·laboració que s’ha creat entre el ramader i el pagès no és pas poc habitual, tot el contrari. Per Catalunya podem trobar diverses relacions d’aquest tipus i funcionen de meravella. La qüestió és trobar el moment de l’any perfecte per a que les ovelles entrin a la vinya.
Tot comença així, identificant el moment en que el raïm encara és verd i i amb la mida exacte. Si és massa petit és possible que l’ovella se’l mengi amb la fulla i si és gran vol dir que ja és dolç i els hi pot sembla molt apetitós i menjar-se’l. Així doncs, cal estar atent al moment exacte i sobretot que el raïm encara tingui un punt àcid. Això només pot durar unes dues setmanes l’any, així que s’ha d’estar atent de quan arriba el moment idoni.
És l’hora i el ramat d’ovelles entra a la vinya i comencen a menjar-se les fulles despoblant sobretot la part baixa del raïm, just el que queda a la seva alçada. D’aquesta manera, el fruit queda obert al sol i airejat. A més, si cal fer-li algun tractament, l’acció resulta molt més fàcil i també en el moment de la verema ja que no molesten les fulles per collir-lo ja sigui mitjançant un sistema manual o mecànic.
Si no ho fessin les ovelles ho hauria de fer l’agricultor
A falta d’ovelles, hauria de despampolar els treballadors de la vinya ja que és necessari per aconseguir un bon raïm.