La cooperativa Arbequina d’Arbeca és una de les productores de la DOP Oli de les Garrigues i atresora una història que ve de lluny. Els seus orígens es remunten a fa més d’un segle, durant el qual han anat recollint les olives arbequines, l’única varietat dels camps a Arbeca.
Rústica, resistent a les gelades i adaptable a diferents condicions, l’arbequina és una de les millors varietats per a l’obtenció d’oli.
L’oliva d’arbequina dóna un oli de perfil de fruitat verd mig, amb tocs madurs. En boca és picant, dolç, amb un amarg evident i una astringència clara en boca.
A la cooperativa segueixen un procés amb molta cura per obtenir el millor oli. Al novembre fan la collita i durant la resta de l’any deixen descansar les olives i les cuiden amb tractaments. A més, gaudeixen d’un clima privilegiat: l’aire del Mediterrani fa abaixar la temperatura dels arbres i això fa que s’obtinguin unes collites excel·lents.
Comercialitzen olis en diversos formats: des del tradicional en garrafa, llauna i ampolles a les ampolletes Premium i també tenen una petita línia ecològica. Així mateix, complementen la seva oferta amb d’altres productes d’alimentació gourmet, cava, xocolates, licors, mel, olives i altres.
En les seves instal·lacions on posen a la venda el seu producte organitzen tastos d’oli Premium Arbequina, amb una visita guiada a l’antic molí i les premses i a la fortalesa els Vilars. Completen l’activitat projectant uns audiovisuals per donar a conèixer el procés de l’oli. Del Camp a la taula.
Des de la cooperativa ens revelen algun dels secrets que poca gent coneix: hi ha gots oficials per a fer tastos, l’aigua i la poma serveixen per netejar el gust del paladar i deixar entrar aire a la boca ens permet identificar millor els gustos.