Un minúscul flascó d’oli d’argània pot costar fàcilment 50 euros. Aquest preuat oli cosmètic és molt útil per la nutrició de la pell per les seves propietats hidratants, regeneradores i antiedat.

De color mel, ric en Omega-6, Omega-9 i en vitamina E, l’oli d’argània es produeix amb els pinyols de l’arbre del mateix nom, endèmic del Marroc, molt resistent a la sequera. Aquesta espècie en perill d’extinció i protegida per la UNESCO, creix silvestre en sòls semiàrids i produeix les llavors d’on se’n fa l’oli miraculós. Per què és tan car l’oli d’argània?

Mònica Ruiz, emprenedora i fundadora de Kapunka afirma que “a vegades, el desconeixement i la manca d’informació sobre un producte ens fa emetre afirmacions com que l’oli d’argània és car. Si tenim en compte el seu procés, les seves propietats i els beneficis per la salut humana, el seu valor no ens semblarà tant”. El segment de preus d’aquest producte és variable i ampli, des de 30 mil·lilitres entre 5 i 7 euros fins als 30 mi·lilitres a un preu de 290 euros. Tot dependrà de la qualitat del producte, la puresa de l’oli i el procediment, manual o industrial.

Del Magrib al Nil

L’argània espinosa és un arbre mil·lenari, del fruit del qual s’obté la llavor que dóna origen a l’oli d’argània. Té el seu origen en el Magrib, que significa, literalment “lloc on es pon el sol”. L’anomenat “arbre de la vida” es remunta a l’època del Terciari (fa 65 milions d’anys). Se sap que els fenicis, aproximadament l’any 1200 aC, ja l’utilitzaven com el millor oli per donar llum a les candeles.

“Se sap que els fenicis, aproximadament l’any 1200 aC, ja l’utilitzaven com el millor oli per donar llum a les candeles”

Les tribus berbers, amb un territori que s’estenia des de les costes atlàntiques del Magrib fins al riu Nil, l’han utilitzat durant segles com a font de salut, bellesa i alimentació. A través de les tribus berbers, es va començar a deduir que l’oli d’argània aportava molts beneficis.

Oli miraculós

Llavors, quines propietats té? L’experta ho explica: “Les propietats que ens aporta són moltes, partint de la base de la seva pròpia composició. Podem començar pels àcids greixosos saponificables, que són el 99%, i els àcids greixosos insaponificables 1%”. A més, té quatre tipus de tocoferol (que tenen la capacitat de preveure la destrucció oxidativa dels lípids que envolten les membranes cel·lulars) i en quantitats molt altes. També conté escalè, una propietat important per la conducció i absorció de l’oli d’argània. Aquestes característiques estan molt buscades per les multinacionals del sector cosmètic.

Es pot emprar com a oli pur o formant part de la composició de productes dermofarmacèutics, com la crema, l’emulsió, el sèrum, el gel de bany, el xampú o l’exfoliant. És recomanable per a hidratar el cabell, aportant-li lluentor i suavitat i per a les ungles, gràcies al principi actiu lupeol present en la seva composició. Així mateix, és ideal com a hidratant corporal, afavorint la restauració del mantell hidrolípid de la pell i no deixant-la greixosa. No genera barbs, eflorescència primària de l’acne, per la qual cosa és apte per a pells greixoses amb tendència a l’acne. És cicatritzant, per la qual cosa és recomanable per ajudar a la cicatrització de cremades i ferides, així com per a la prevenció i disminució d’estries.

A més és ideal per eliminar i prevenir els signes de l’envelliment cutani. És a dir, actua com a producte antiedat, disminuint i prevenint l’aparició d’arrugues i aportant lluminositat, flexibilitat i suavitat al rostre. És molt adequat per a calmar eritemes, és a dir, irritacions cutànies; és antisèptic i antifúngic.

Cabres, premsa i puré

Tota aquesta meravella s’aconsegueix amb un procés complicat: “La primera fase és la recol·lecció manual i el trencament de la closca. Seguidament, el fruit de l’argània passa per una premsada en fred i dos tipus de filtració per evitar les partícules volàtils i la humitat”.

Però és que les llavors de l’arbre creixen en zones àrides, amb unes condicions dures per a la seva recol·lecció. De manera tradicional, les llavors es cullen quan el fruit està madur i a terra a l’estiu, perquè espines i branques de l’arbre dificulten que es puguin collir directament. També es recollien els fruits que les cabres defecaven. La premsa es fa a mà amb pedres per obtenir una pasta de la polpa. Del puré resultant s’obté l’oli per degoteig.

La industrialització de la producció d’oli d’argània va afectar negativament les dones de les zones rurals, encarregades de produir aquest producte

En el procés industrial s’usa una màquina vibradora per moure els arbres i desprendre els fruits i per premsar-los fins i tot s’afegeixen químics per estovar la closca de les ametlles. Durant la dècada dels noranta, el sector agrari marroquí va industrialitzar la producció d’aquest oli, afectant negativament les dones de les zones rurals, que eren tradicionalment les encarregades de produir aquest producte. Més tard, el govern marroquí va crear ajudes i va promocionar la creació de cooperatives de dones que encara avui dia produeixen l’oli de manera tradicional.

El rang de preus, per tant, oscil·la bastant.

Qualitat real

Però només el producte més pur és el que compta amb les qualitats reals. Hi ha molts productes i productors que afirmen incloure o ser oli d’argània. Però el nostre àvid lector podrà identificar que, efectivament, si un pot en el lineal d’un supermercat es ven com a “oli d’argània” i el preu no és de dues xifres, és que segurament és fals.

“El màrqueting fa molt mal respecte a dir realment el que està venent. Molts dels productes que posen a la venda les marques comercials enganyen els consumidors amb el contingut dels envasos. Fan campanyes de màrqueting potents, però cadascú sap realment el que està venent”, afirma Ruiz.

Per evitar aquestes “falsificacions” existeix la norma Ecocert que “valida que els paràmetres de l’oli d’argània estan intactes abans d’envasar-lo”. Per poder beneficiar-se de totes les propietats que conformen l’oli d’argània és necessari que “aquest sigui cent per cent pur i que contingui la garantia certificada”.