Coneix els nous projectes, premis i receptes del xef Joan Escribà
Els premis Barcelona Restauració li atorgaran al xef Joan Escribà el reconeixement en la seva pròxima edició.
El compromís amb la qualitat, l’excel·lència del sector i la seva vinculació amb la ciutat de Barcelona, des d’on ha internacionalitzat el sector de la restauració, han estat les claus per a un reconeixement que avui s’ha fet públic a Joan Escribà. El xef i restaurador rebrà el primer guardó d’honor dels Premis Barcelona Restauració, que se celebrarà amb la seva pròxima edició, al 2020.
El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, i el president del Gremi de Restauració a Barcelona, Pere Chias, van visitar a aquest xef al seu local, el Xiringuito Escribà, per comunicar-li el lliurament d’aquest nou guardó.
Aquests premis tenen com a objectiu reconèixer la tasca feta per restaurants de barri que hagin destacat al llarg de l’any per tenir un fort vincle amb el barri, o per contar amb valors com la integració, la qualitat de vida, la innovació i l’adaptabilitat als nous temps.
Els premis Barcelona Restauració, impulsats per l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració, consten de quatre modalitats:
- Qualitat gastronòmica (producte): Es premia l’ampli recorregut gastronòmic avalat pels clients del barri i les seves institucions. Tractament de productes de proximitat amb alt valor qualitatiu. Especialització en una proposta gastronòmica única a la ciutat.
- Integració en el barri (social): Identificació del restaurant amb les particularitats de l’entorn. Foment de la sociabilitat i creació de riquesa a la zona. Reconeixement de la població com a nucli social de referència.
- Local notori o innovador (establiment): Utilització de tècniques innovadores en la proposta gastronòmica. Local singular pel seu concepte o per la seva trajectòria històrica. Establiment notori per la seva originalitat.
- “Els imprescindibles de Barcelona”, es nou.
Escribà, fill d’una reconeguda nissaga de pastissers de Barcelona i París, va obrir el seu local l’any 1992, coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona. Des d’aleshores s’ha convertit en un referent culinari a la costa catalana i el Japó, on es va obrir un altre restaurant el 2018.
Xiringuito Escribà
EL XIRINGUITO ESCRIBÀ:
L’any de la seva fundació, 1992, marca el caràcter d’aquest restaurant de la Barcelona que mira cap al Mediterrani. Al capdavant està Joan Escribà, descendent dels Escribà i els Tholoniat, llinatges que han marcat la tradició pastissera de Barcelona i París.
L’entusiasme de Joan, així com la seva innovadora visió del servei i la gastronomia, han convertit el Xiringuito en un referent culinari i d’estil a la platja de la ciutat de Barcelona.
Aquí trobaràs el lloc perfecte per a degustar un gran nombre de plats de cuina marinera, en un ambient modern i pròxim, on els arrossos són els grans protagonistes. També pots provar la seva selecció de tapes i entrants.
Les postres posaran un dolç final al menjar. No obstant això, si prefereixes allargar la trobada pots provar alguns dels seus deliciosos còctels.
NOUS PROJECTES:
El Xiringuito de l’Escribà és un dels restaurants més emblemàtics del passeig marítim del Bogatell.
En 2013 va començar la seva expansió a peu de platja amb dos quiosquets, batejats com La Guingueta, dels quals actualment manté un.
“Paguem 375.000 euros per temporada i l’ajuntament sol ens posa traves i ens mana inspeccions diàries”, es lamenta Joan Escribà. La concessió baix la que opera El Xiringuito va vèncer al juny del 2019, igual que la de la majoria dels negocis del front marítim comprès entre la Barceloneta i el Fòrum que van néixer a la calor de les Olimpíades. No obstant això, Joan Escribà confia que s’activi una pròrroga de 5 i 15 anys que permeti mantenir l’activitat en els locals de la zona.
Per si de cas, Joan Escribà, juntament amb la seva dona Mariana Silveira, ja tenen entre mans dos nous projectes gastronòmics, tots dos al carrer Marià Aguiló del barri del Poblenou. El primer ja està en marxa des de principis de juliol. Es tracta de la Picantería, un establiment que serveix plats de Mèxic, el Perú, el Japó i el Brasil. El segon, un restaurant de planxa teppanyaki.
ARRÒS A la MARINERA DE JOAN ESCRIBÀ:
INGREDIENTS
- Oli d’oliva (4 cullerades soperes)
- 30 g d’all picat
- 400 g marca de sèpia o sofregit
Joan Escribà - 10 g de condiment
- Sal al gust
- 400 g Arròs bomba
- 2 litres de Brou de Peix
- 4 gambes
- 4 escamarlans
- 8 musclos
- 8 cloïsses
- Ingredients per a la marca de sèpia o sofregit:
- 1 sèpia de 1Kg aproximadament, neta però amb les seves visceras
- 2 Carxofes
- 2 cebes grans
- 1 pebrot verd
PREPARACIÓ:
- Començar posant l’oli en la Paella; saltar les gambes i els escamarlans i separar-les després.
- Afegir l’all, la marca de sèpia o sofregit, el condiment i l’arròs en la mateixa paella, i marcar l’arròs a foc mitjà, aproximadament 2 minuts.
- Afegir el brou de peix, prèviament escalfat.
- Arrencar a foc fort durant 3 minuts i baixar a foc mitjà sense que deixi de bullir.
- Salar al gust.
- Temps de cocció: 17 minuts.
- Afegir el marisc mancant 3 minuts de cocció
- Preparació de la marca de sèpia o sofregit:
- Tallar la sèpia a daus, marcar-la o segellar-la en la paella i separar.
- Tallar a quarts la carxofa, marcar o daurar en la paella i separar.
- Tallar a daus la ceba i caramel·litzar-la a foc lent fins que quedi ben daurada i separar.
- Tallar a daus el pebrot, saltar en la paella i separar.
- Per a acabar ajuntem cadascun dels ingredients cuinats en un mateix recipient.