Un terç del menjar que es produeix al món acaba a les escombraries. Traslladat a casa nostra i per fer-ho d’una forma gràfica, de cada tres plats que cuinem a casa, un va a parar a les escombraries. Per això, calen iniciatives per pal·liar el malbaratament alimentari.
Per sort, estan apareixent projectes com el de sObres Mestres que, des del passat 1 de setembre d’aquest any, ha instal·lat el seu cafè-laboratori culinari a l’espai del Cafè de la Lleialtat Santsenca, al carrer Olzinelles de Sants.
Nascut a Barcelona el 2017, sObres Mestres és un projecte de anti malbaratament alimentari de Nikoletta Theodoridique que aprofita aliments frescos de qualitat que per raons comercials es descarten de la cadena de subministrament alimentari, donant una segona oportunitat al pa artesà, les verdures, les hortalisses i les fruites fresques. Durant aquests anys, ja ha recuperat més de 2.000 quilos d’aliments que s’anaven a llençar.
SObres Mestres treballa en estreta col·laboració amb una xarxa de mercats i proveïdors locals per recuperar aliments en perfecte estat de consum que es descarten per a vendre-les per raons de forma, calibre, dates de consum preferent o acumulació d’excedents, transformant-los en una oferta gastronòmica saludable, sostenible, amb un enfoc vegetarià i pels productes de temporada i proximitat.
Aqui aposten per les cuines de diferents parts del món que conviuen a Barcelona, fent propostes culinàries de fusió i creant vincles per enriquir la gastronomia local.
Al Cafè-laboratori de la Lleialtat es pot trobar una oferta diària, amb una carta basada en plats de diverses cultures i begudes naturals elaborades amb menjar recuperat i un programa regular d’esdeveniments gastronòmics com càterings sostenibles amb residu 0, sopars culturals, esmorzars temàtics i tallers de cuina d’aprofitament.