Un plat irresistible de vedella
Ingredients per a la recepta
- 1 kg de “conill” de vedella (o bé galtes) tallat a tacs de Can Mabres.
- Per la maceració: oli d’oliva, sal, pebre, 1 fulla de llorer, unes branquetes de farigola seca o romaní, 2 gots de vi negre, 1 got de vi blanc, 1 ceba, 3 pastanagues, 1 porro, 2 tomàquets vermells i 2 grans d’all pelats. A part: una tassa de brou.
- Opcional per la salsa: vi ranci, i licor de mandarina o ratafia.
- Per la crema de patates: 4 patates, aigua, un pessic de sal, 1 cullerada de mantega.
- Per les carxofes: oli d’oliva i 4 carxofes.
Elaboració de la recepta
- La tarda del dia abans: Posem la carn en una cassola de fang, amb oli d’oliva, sal i pebre. La barregem perquè quedi tota ben impregnada.
Hi afegim les verdures tallades a rodanxes o trossos mitjans, els alls, la farigola i el llorer, que quedi tot ben repartit. Finalment hi aboquem els vins. Ho deixem macerar tota la tarda.
- Abans d’anar a dormir, hi afegim la tassa de brou (també podeu reduir la quantitat de vi) i posem la cassola al forn. Ho deixem coure durant 8 hores a 80ºC, tota la nit.
- L’endemà al matí, separem la carn i la reservem, ben tapada perquè no s’eixugui. Retirem les branquetes de farigola, el llorer i els alls. Triturem tota la resta (el suc i les verdures). És aquí on hi podem afegir una miqueta de vi ranci, licor de mandarina o ratafia.
A la mateixa cassola de fang on l’hem cuit deixem reduir aquest suc que hem triturat, durant una hora i mitja o dues, fins que agafi textura de salsa.
Si encara no l’hem de servir i ja tenim la salsa reduïda, hi podem tornar a barrejar la carn i tapar-ho, d’aquesta manera la carn es conservarà toveta i quedarà impregnada amb la salsa.
- A part, fem la crema de patata: les pelem i posem a bullir durant mitja hora (depèn de la mida) amb aigua i un pessic de sal. Les colem guardant l’aigua de cocció. Les triturem amb una miqueta de mantega i una miqueta d’aigua de cocció que ens ajudarà a aconseguir la textura de crema.
- També fem les xips de carxofa: les pelem i tallem ben finetes i les fregim en oli d’oliva.
- Ja podem muntar el plat: la crema de patata a sota, la carn, salsa i xips de carxofa. També hi queda molt bé una mica d’oli de julivert si en teniu de fet.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un DO Conca de Barberà de Dotzevins, un vi color cirera amb rivet robí, golós, elegant i expressiu amb notes de fruita vermella. Llarg i persistent en boca, amb un final especiat transitori de llorer i ametlla cap a pebre blanc.
Recepta extreta de: https://tastarutes.wordpress.com/2012/01/18/melos-de-vedella-sobre-crema-de-patata-i-xips-de-carxofa/