La mel és un superaliment natural i un dels grans ingredients gastronòmics de la nostra cuina. Es tracta de l’aliment dolç més antic consumit per l’ésser humà. La produeixen les abelles a partir del nèctar de les flors, i és un aliment indispensable per a la vida d’aquests insectes, juntament amb el pol·len, el pròpolis i la galea real.
És un regal que ens arriba de les abelles quan recol·lecten el sucre que troben al nèctar de les flors.
L’amor per les abelles i la natura va portar al naixement de Mels Cal Pastoret a Moià, una granja familiar dedicada a l’apicultura que comercialitza mel crua 100% natural de les seves abelles i de diversos punts del territori.
L’Ester, apicultora al capdavant de Cal Pastoret, explica que tenen fins a 400 caixes de ruscos transhumants que mouen segons l’època de l’any i les floracions de Catalunya. És així com aconsegueixen obtenir diferents tipus de mel: de romaní, de taronger, de farigola, de castanyer o de mil flors.
Ruscos verticals
En aquesta granja del moianès treballen les caixes de rusc verticalment i, en funció de les necessitats de les abelles, afegeixen més o menys alces per produir la mel. Les primeres capes de la preuada substància l’extreuen a l’obrador i l’envasen ells mateixos. La cria, producció i envasat directe del producte dóna com a resultat una mel d’altíssima qualitat.
La finca de Cal Pastoret és un centre d’experiència apícola integral. Es dediquen també a la cria d’eixams amb abelles reines seleccionades per encàrrec i s’ofereixen per a pol·linitzar finques. També obren la granja a visites guiades i fan degustació de mel.
A més de mel, proposen d’altres productes obtinguts amb la cria dels ruscos: pol·len envasat, usat com a remei natural per a compensar mancances alimentàries; cera d’Opercle, per a fer espelmes, artesanies, sabons o cremes; i tintura de Pròpolis, molt apreciada per a les seves propietats medicinals.