Masifreu és una empresa familiar de la Seu d’Urgell fundada l’any 1961 dedicada a la producció de carn convencional i ecològica de vedella d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de vaca, de porc, de poltre d’alta muntanya, de xai i d’aus. D’altra banda, elabora també embotits i elaborats carnis convencionals i ecològics de l’Alt Pirineu.
La seva singularitat recau en què és l’única empresa ecològica que fa tot el procés de producció al mateix lloc, amb instal·lacions pròpies, des del sacrifici fins a l’elaboració. A més, estan compromesos amb el benestar animal i la sostenibilitat.
Característiques de la IGP Vedella dels Pirineus
Un dels seus productes més destacats és l’elaboració de la deliciosa carn de vedella dels Pirineus. Es tracta d’una vedella de la raça Bruna dels Pirineus, criada entre els 800 i 2.500 metres d’altitud, als prats del Pirineu Català, a les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars.
Els vedells dels Pirineus Catalans amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) romanen amb la seva mare des del seu naixement fins al deslletament. Durant els primers sis mesos, el vedell s’alimenta de llet materna i pastures. Posteriorment, quan el seu aparell digestiu s’adapta de forma natural de lactant a remugant, s’alimenta de recursos naturals com herba, cereals i alfals, sense additius ni subproductes d’origen animal o industrial.
Després d’un acurat sacrifici, que es realitza entre els 9 i 11 mesos d’edat, tan sols s’escullen aquelles canals que presenten les millors conformacions i índexs d’engreixament. Les canals seleccionades són sotmeses a un procés de maduració d’un mínim de 7 dies, amb un control de temperatura i humitat que permet augmentar les qualitats organolèptiques de les peces de carn.
El posterior especejament, previ a l’envasat, es realitza seguint un procés que garanteix la traçabilitat individualitzada, amb una fàcil identificació i les dades exactes de cada animal i el ramader que l’ha criat.
Per finalitzar el procés de producció de la carn de vedella dels Pirineus Catalans amb Indicació Geogràfica Protegida, les peces precintades i degudament etiquetades s’envasen al buit o amb atmosfera protectora i, posteriorment, són emmagatzemades a la cambra frigorífica a una temperatura d’1 ° C.
El resultat final són peces de carn molt saboroses, pel greix infiltrat, i tendres, per haver madurat en condicions òptimes. Un producte natural amb un alt contingut en ferro.