Marta Cortizas del restaurant Celler de Can Roca de Girona ha estat proclamada avui com a Millor Sommelier de Catalunya 2024 després de tot un dia de concurs a la Universitat de Cervera.
El concurs l’organitza anualment l’Associació Catalana de Sommeliers de manera itinerant, i cada any n’és l’hoste una ciutat d’una de les quatre demarcacions del país. Aquest 2024, el certamen s’ha celebrat en terres de Ponent: les proves eliminatòries s’han fet al Paranimf de la Universitat de Cervera i la Nit del Sommelier, amb una mostra de vins amb denominació d’origen Costers del Segre prèvia al sopar, ha continuat des del restaurant Els Comdals de la ciutat lleidatana.
Després d’una llarga jornada de proves, teòriques al matí, i pràctiques a la tarda per als tres finalistes, ha arribat el moment de conèixer qui ha aconseguit la millor posició en el podi definitiu. A més de la guanyadora Marta Cortizas, Christian Betoret, de Mas de la Sala de Sallent, ha quedat classificat en tercera posició; Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps, de Sant Sadurní d’Anoia, en segona.
A la fase final de la tarda, la defensa s’ha fet de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei, la decantació d’una ampolla de vi, el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d’una carta de vins errònia, o la presa de comanda i maridatge d’un servei figurat, han estat alguns dels reptes que els finalistes han hagut de superar.
Trajectòria dels tres finalistes
Marta Cortizas és sommelier del restaurant Can Roca de Girona i titulada per l’Instituto Galego do Vino, i Diploma WSET nivell 3 per la Wset School London. També va cursar estudis de Gestió i Organització de Serveis de Restauració al CETT de la Universitat de Barcelona.
Anna Casabona, actualment, sommelier i delegada comercial a Juvé Camps és sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, també és WSET 4 per la Wset London School. Amb més, atesora vint anys d’experiència al capdavant del càtering i botiga de vins El Rebost i 7 anys al celler de Capçanes. És finalista del Concurs Millor Sommelier de Catalunya l’any 2023, 2022, 2019 i 3a finalista al 2018; i 10 de les millors sommeliers del Concurs Mejor Sumiller de España, en diverses edicions.
Christian Betoret, Sommelier diplomat per l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa i en Direcció en Restauració a EADA Business School de Barcelona. Ara, responsable d’esdeveniments i sommelier al Mas de la Sala de Sallent.