Combinació perfecta de mar i terra
Plat que podeu trobar ja cuinat per Cal Vivet.
Ingredients per a la recepta
Per les mandonguilles:
- 250 gr. de carn de porc picada
- 250 gr. de carn de vedella picada
- 1 ou
- Molla de pa sec
- 1/2 got de llet
- All
- Julivert
- Farina
- Pa ratllat
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva verge extra
Altres ingredients del plat:
- Mig quilo de sípia bruta (amb la seva salsa o melsa)
- 2 Cebes mitjanes
- 3 Grans d’all
- 2 Tomàquets madurs
- Pebrot vermell
- Una fulla de llorer
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
- Una copeta de vi blanc sec
- Oli d’oliva verge extra
- Una copa de vi blanc sec o ranci
- Aigua o fumet de peix
- Farina
- Un grapat de pèsols del Maresme
Elaboració de la recepta
- Es fa una massa amb les dues carns, l’all picadet, el julivert, el pa remullat amb la llet, l’ou, sal i pebre.
- Fem les mandonguilles, les enfarinem i les fregim. Les reservem al damunt d’un paper absorbent, per treure’ls l’excés d’oli.
- En una cassola fem un sofregit a consciència, començant per la ceba i els alls picats. A continuació, quan això sigui una mica fet hi afegim una mica de pebrot i el tomàquet, tallat petit i sense pell ni llavors i continuem la cocció fins que el tinguem ben confitat. Hi posem la sèpia tallada a daus i ho coem una mica tot plegat.
- Tot seguit hi afegim una culleradeta de farina i li donem unes voltes perquè no quedi crua (Roux). Aquesta operació la fem perquè se’ns espesseixi la salsa.
- A continuació hi tirem el vi, deixem que redueixi una mica i, hi afegim l’aigua o el fumet i la “salsa” de la sèpia. Quan arrenqui el bull hi posem les mandonguilles que teníem preparades i els pèsols, rectifiquem de sal i ho deixem coure fins que els pèsols siguin cuits.
- Una mica abans d’acabar la cocció hi podem tirar un bocí de xocolata negra.
- També podem substituir l’operació que hem fet abans amb la farina (Roux) per una picada d’ametlles que hi tirarem uns minuts abans d’acabar la cocció.
- És important que la sípia sigui bruta, neta no té cap gust.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un vi rosat Cent-Kat de Vins Grau, un vi jove, fàcil, alegre i llaminer sense complicacions. Fresc, destinat a un públic jove però sobretot, pensat per agradar. La combinació de tres varietats entre elles la Sumoll, fa que el vi sigui sorprenent, cruixent en boca, degut a les bombolles fines que suren amb la tonalitat de pell de ceba del vi. En nas, hi trobem notes de fruita madura amb bona acidesa que ens omple la boca i fa que el vi sigui llarg, gentil i melós.
Recepta extreta de: https://www.racocatala.cat/canal/article/36207/mandonguilles-amb-sepia