Amb l’arribada de la primavera arriben als mercats les primeres maduixes del Maresme. Ambaixadores gastronòmiques de la comarca, les maduixes són un dels productes més apreciats i coneguts de l’horta maresmenca.
Presenten un color vermell intens, amb un gust molt dolç i un punt d’acidesa, una textura carnosa i una aroma agradable. El microclima del Maresme amb les seves temperatures suaus i la seva orografia particular, entre mar i muntanya, afavoreixen una excel·lent qualitat en les maduixes.
Conreades en terrenys amb pendent, fet que aporta un angle d’incidència major dels raigs de sol, i amb unes condicions orogràfiques amb gran capacitat de drenatge, la planta pot desenvolupar-se millor i oferir major quantitat i qualitat de maduixes. La seva temporada punta va de l’abril al maig.
En la dècada de 1960, es va produir una gran explosió de la producció de maduixes a la comarca, però a partir de 1980 davant la competència d’altres zones productores va decaure la seva producció. No obstant, les maduixes del Maresme es comercialitzen sobretot en el mercat local, tot i que també se n’exporta una petita part.
Nutricionalment, són molt riques en vitamines, especialment la vitamina C, amb propietats antioxidants. A més, destaca el seu contingut en minerals i fibra. El millor és que tenen un contingut energètic baix i són de fàcil digestió.
La cuina de les maduixes maresmenques
Es preparen senceres, tallades a daus o làmines, soles o en una macedònia, enfilades o en broquetes combinant-les amb altres fruites.
Altres opcions són en forma de batuts o granissats, amb iogurts o gelats casolans, afegides a amanides o gaspatxos. Es poden banyar senceres amb xocolata fosa, amb suc de taronja o fer la clàssica maduixes amb nata semibatuda o amb una mica de crema.
També s’usen en forma de compota o melmelada, soles o amb herbes aromàtiques, espècies o combinades amb altres fruites. A més, són molt emprades en l’elaboració de pastissos, mousses o altres postres. Finalment poden acompanyar una bona taula de formatges catalans, sobretot els cremosos hi lliguen molt.
Amanida amb maduixes del Maresme
Ingredients:
– Maduixes
– Fruits secs
– Vinagre de Mòdena
– Vi negre
– Sucre i mel
– 2 lamines pernil d’aglà
Elaboració:
– Passa els fruits secs per la paella per a que es torrin una mica
– Posa al foc un cassó amb el vinagre, el vi, el sucre i la mel, deixa que redueixi una bona estona fins que vegis que es va espessint
– Un cop refredat fes la barreja amb els fruits secs.
– Agafa el pernil i posa’l al forn fins que perdi el greix.
– Per muntar el plat: al mig del plat posa-hi els enciams, les maduixes tallades pel damunt, la preparació dels fruits secs, oli de oliva i per finalitzar posa-hi el cruixent de pernil