La salsa bolonyesa és probablement la salsa per pasta per excel·lència. Tots la coneixem i a tots ens agrada, però quin és l’origen d’una de les salses més famoses de la història?
Un plat molt típic, ple de color i sabor: macarrons a la bolonyesa
S’han trobat referències que en l’època dels romans ja se’n cuinava, però no com a salsa per una pasta, més aviat com a segon plat, d’acompanyament a la carn. Això no obstant, la salsa bolonyesa tal com la coneixem avui prové de la ciutat amb un nom molt similar: Bolonya (Bologna en italià). Aquesta però, no es va implementar fins ben bé l’edat mitjana.
Proveu de fer-la tots junts a casa amb la recepta típica que us portem a continuació: Macarrons a la bolonyesa.
Ingredients per a la recepta (4 persones)
- 800 g de macarrons BIO de l’Hort del Silenci
- 1 ceba ecològica de l’Hort del Silenci
- 2 cullerades d’oli d’oliva
- 1 manat d’hortalisses per brou ecològiques de l’Hort del Silenci
- 250 g de carn picada (meitat truja, meitat vedella)
- 4 tomàquets ecològiques de l’Hort del Silenci
- Sal i pebre
- 2 cullerades de concentrat de tomàquet
- 100 ml de brou de carn
- 4 cullerades de parmesà ratllat
Elaboració de la bolonyesa
- Per començar, coem els macarrons al dente segons les indicacions de l’envàs. Rentem les hortalisses per al brou, les pelem i les tallem a trossos petits. Pelem la ceba i la piquem.
- Escalfem l’oli en una paella i sofregim les hortalisses i la ceba uns 3 minuts. Hi tirem la carn picada i la fregim uns 5 minuts sense deixar de remenar. Salpebrem i incorporem el concentrat de tomàquet i el brou.
- Escaldem els tomàquets, els traiem la pell i les llavors i els trossegem. Afegim els tomàquets a la carn i ofeguem tot uns altres 5 minuts.
- Per últim, escorrem els macarrons en un colador. Els servim amb la salsa de carn i el parmesà per sobre.
- Reservem la meitat dels macarrons per al dia següent.
El maridatge per als macarrons a la bolonyesa
Podeu acompanyar aquest plat amb un vi Negre Jove Arrels Montau de Sadurní del Celler Montau de Sadurní un vi color cirera intens, aromes de fruits negres, suau en boca. Amb tanins marcats i bona persistència.
Font: Recetas Dieta Mediterránea