Catalunya té la iniciativa en la lluita contra el desaprofitament alimentari, per la qual cosa el Parlament autonòmic està tramitant una proposició de llei amb la qual se sanciona fins a a 50.000 euros. La comunitat catalana multarà a les botigues, de més de 400 metres quadrats, que tirin a les escombraries aliments caducats, i als bars o restaurants que no ofereixin als consumidors envasos reutilitzables per a portar-se a casa les sobres.

També es multarà la sobreproducció en la indústria sense causes justificades. L’objectiu principal és que tot el sector disposi de mesures per a garantir un major aprofitament del menjar i els residus.

 

Segons el Diagnòstic del Dret alimentari a Catalunya, realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, un 7% d’aliments acaba en les escombraries. Aquest percentatge, equival a 25,5 dies de menjar a l’any, i amb això un volum per a alimentar a més de mig milió de persones.

El tràmit d’aquesta llei obligarà als productors i als fabricants d’aliments, reduir residus i reduir el desaprofitament alimentari. Per tant, deuen disposes d’un Pla Estratègic de Lluita contra el Balafiament en els termes que estableixi en Consell català de l’Alimentació.

Com a conseqüència a aquest greu problema, les empreses hauran de capacitar als seus treballadors i treballadores perquè actuïn de manera activa en aquesta lluita. Hauran de reduir el desaprofitament, incrementar la venda general i millorar la segregació de la fracció orgànica.

Les botigues petites, els supermercats i les grans superfícies hauran de tenir els productes amb data de consum preferent exposats per a la venda al públic en espais separats de la resta. Hauran d’estar exposats quinze dies abans del seu venciment, promovent així la seva venda amb una reducció del preu original.

 

Per tot això, s’entendrà com a infracció lleu l’existència d’errors, inexactituds o la desactualització del Pla Estratègic contra el Balafiament, a Catalunya, i se sancionarà econòmicament.

 

Desaprofitament alimentari

Desaprofitament alimentari