El blat de moro escairat és una varietat antiga de blat que únicament es conrea al Berguedà. Fins fa uns anys, sobretot es comercialitzava al mercat negre, però l’any 2018 va obrir el primer molí legal: L’Escairador.
Ara, l’empresa ubicada a Cal Rosal ha fet un pas més amb la producció de la primera pasta artesana sense gluten elaborada a Catalunya. Després de mesos d’investigació i de viatjar per Itàlia, bressol de la pasta, han trobat la fórmula: amb farina de blat de moro escairat i arròs. “Volíem una pasta que fos una bona transportadora de sabors, sense additius”, explica la seva promotora, Maria Costa. De moment, hi ha cinc varietats de pasta, que es poden trobar en botigues especialitzades o a través de la venda directa.
L’Escairador, una petita empresa de Cal Rosal que cultiva i comercialitza blat de moro escairat, una varietat de blat només cultivat al Bergadà que es remunta al segle XVIII, va proposar-se aquest repte: “fer una pasta sense gluten el més semblant a la pasta de blat“.
I fruit de la seva recerca han aconseguit amb excel·lent nota la seva fita. La primera pasta artesana sense gluten elaborada a Catalunya està feta només amb farines sense gluten de blat de moro escairat, arròs i aigua, sense additius. “Té una textura única i unes qualitats nutritives i organolèptiques excel·lents”, subratlla Costa. Però per fer-ho possible, Maria Costa i Jordi Claramunt, les dues ànimes de l’Escairador, van rebre l’ajuda del centre tecnològic de Catalunya Eurecat, que va donar-los el suport necessari per fer un primer estudi que va ratificar que les farines de l’Escairador podien ser idònies per fer pasta.
Recorrent Itàlia
Costa i Claramunt van recórrer Itàlia de punta a punta per endinsar-se en el món de la pasta artesana i aprendre de les elaboracions que més els encaixaven. Van formar-se amb mestres artesans, però també van descobrir maquinària que aquí no es pot trobar.
A finals del 2022 van llançar producte i el van començar a distribuir en botigues de proximitat i especialitzades. La seva oferta compta amb cinc tipus de pasta: rigatoni, casarecce, sopa de lletres, i els tradicionals fideus i galets de casa nostra.