Per molts, pensar en les orelletes és recuperar els bons records de compartir amb família un àpat de diumenge. En molts pobles catalans tenim la costum de cuinar orelletes en celebració de la Festa Major, la Setmana Santa o Carnestoltes.

Un postre amb tradició

L’origen de les orelletes és desconegut però si que existeixen referències a elles en escrits del segle XV.

A partir d’aquestes dates, es continua elaborant-les directament a casa. Per aquest motiu, les orelletes no són un postre més en el nostre receptari, sinó que està ple de tradició i artesania. Es preparaven i menjaven en família creant un entorn d’alegria i diversió que gaudien petits i grans.

Aquesta costum, cert que no s’ha perdut però tampoc es repeteix tant com ho feien generacions endarrere. Són escassos els forns on es venen i poques les famílies que les segueixen elaborant a casa.

 

Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet Català, clica aquí

 

Catalunya per comarques

Les orelletes també són típiques en zones de les Illes Balears com és Menorca e Ibiza, la Comunitat Valenciana i Galicia.

A Catalunya, la seva recepta  depèn de la zona on s’elabori. Les comarques on les orelletes tenen major presència, són les següents:

La cooperativa agrícola de la Pobla de Cérvols celebrar en el mes de desembre la Festa de l’oli nou i de les orelletes. Tothom està convidat a esmorzar i tastar les tradicionals orelletes de la comarca.

  • A la comarca del Baix Penedès, sobretot el Vendrell i es fa amb farina fina, ous, llet, llimona, sal i impulsor.

Per la zona us recomanem tastar les orelletes a la Pastisseria Pepi d’Ulldemolins a la comarca del Priorat o a la confiteria Poy de Reus al Baix Camp.

  • A la comarca del Pla d’Urgell s’elaboren amb ous, farina, anís, moscatell, oli d’oliva, matafaluga i I per degustar-les t’aconsellem comprar-les al Forn Macià de Sidamón.