La paella és un dels plats més típics i representatius d’Espanya de cara al món. Però també s’ha de tenir en compte que el desconeixement general de la recepta original de la paella valenciana és important.
És per això que la Generalitat Valenciana ha iniciat un expedient per declarar com a Bé d’Interès Cultural la paella valenciana i l’art d’unir i compartir. Aquesta declaració l’ha recollit ara el Bolletí Oficial de l’Estat on es detallen tots els elements importants de la recepta valenciana.
Es considera la paella valenciana com l’epicentre de la seva tradició gastronòmica i un element vertebrador, que junt amb la seva elaboració i rellevància cultural del territori espanyol, s’ha convertit en una de les marques mundials més prestigioses.
Al BOE es recull la història de la paella des d’Alexandre el Gran fins als nostres dies. També vincula la paella amb la dieta mediterrània i estableix una sèrie de normes que han de ser respectades. Normes com posar l’arròs en creu a l’hora de cuinar, no remoure’l quan s’està cuinant o que si es menja directament de la paella es faci per porcions triangulars i deixant el centre lliure per qui es vulgui servir un plat.
Destaca la rellevància cultural de la paella valenciana com a centre d’unió de les famílies en bodes, festes o simples dinars familiars. És un àpat basat en la comunitat i el document de 8 pàgines del BOE dóna valor a tot el que implica la veritable paella valenciana.