producció ecològica

Els operadors ecològics han crescut un 7,4% aquest any, i la facturació va arribar el 2015 a 401 milions d’euros, un 38% més que l’any anterior. El cas és que els productes ecològics tenen el principal argument de venda, de ser aquells productes alimenticis que no han estat tractats amb intervenció química. El target que desitja aquests tipus de productes, el primer que fa és buscar l’etiqueta que així ho certifica, que un aliment no ha crescut en terra adobada amb fertilitzants químics ni ha estat tractat amb pesticides ni altres conservants que tinguin origen d’un laboratori.

 

Un negoci cada cop més productiu

Els agricultors són cada cop més conscients de l’efectivitat que pot tenir aquest tipus de producció, ja que les dades afirmen que aquests tipus de consumidors estan en auge i les seves ventes van incrementant de forma molt notable. Les dades que ho verifiquen són que els operadors ecològics van arribar a 3.200 l’últim any, la qual cosa suposa un creixement d’un 7,4%. A la vegada, el volum de negoci es va incrementar un 38% el 2015, i se situa en els 401 milions d’euros, segons les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Tot i l’augment en aquest tipus de producció, proveïr per productes ecològics només a Catalunya és pràcticament impossible, ja que es necessiten moltes hectàrees de terreny i mà d’obra, així és com afirma Neus Ferrete, la sotsdirectora del Departament d’Agricultura de la Generalitat. De totes formes cal dir, que degut a l’inexperiència en la producció i distribució d’aquests productes, és bo que hi hagi una alternativa al consum habitual i de ben segur que s’incrementarà de forma positiva el seu ús, cosa que significarà que més qualitat en l’alimentació dels ciutadans de Catalunya.

 

Aplicable en molts àmbits

La diversificació del sector ecològic es percep en la distribució de les terres segons els usos. En total, la superfície de producció ecològica va créixer el 2016 un 21,1% respecte a l’any anterior, d’aquesta manera es va arribar a més de 170.000 hectàrees dedicades a aquesta activitat. Dues terceres parts d’aquesta extensió són pastures per a l’alimentació del bestiar de producció ecològica. De la superfície destinada als cultius, gairebé el 40% correspon a vinyes ecològiques; un 23% a oliveres; un 16% a cereals i llegums; i un 8% de la superfície es dedica al guaret. Una de les empreses pioneres d’aquest sector és Germans Coll, amb localització al Pla d’Urgell, produeix a l’any unes 500 tones de fruita, pomes, peres, prunera, codony i vinya, tot ecològic.

S’ha de dir que les hectàrees destinades a la fruita ecològica només representa un 3% del total. Encara que no només el sector d’agricultura ecològica està en auge, sinó que també li acompanyen els operadors de ramaderia. Sobre el total d’aquesta activitat dominen els operadors de carn de boví, amb un 51%. La carn ecològica, el producte més demanat, es completa amb carn d’ovella (13%) i de cabra (10%). El Departament d’Agricultura, el de Territori i el d’Ensenyament, juntament amb l’Agència Catalana de Consum, tenen en marxa un programa de foment de la producció agroalimentària ecològica per al període 2015-2017. “Promocionem les marques de qualitat, amb la certificació ecològica, per les seves tasques en producció, innovació, consum i comunicació”, detalla Ferrete.