L’ànec mut del Penedès és un dels més apreciats pels restauradors i cuines de la comarca per la seva carn de gran qualitat. És una carn menys greixosa, més consistent, blanca i amb la pell més fina que la d’altres ànecs. El seu tast és intens i molt agradable.
Aquestes aus es crien als corrals de les zones rurals que hi ha al voltant de Vilafranca del Penedès des del segle XVI. La seva criança ha revifat des dels anys noranta i es desenvolupa essencialment al corral.
L’ànec mut es cria en espais oberts i la seva criança mai no passa dels seixanta dies. Ha de menjar un mínim d’un 70% de cereals o derivats per tal de que la carn sigui consistent. Després d’una primera etapa de consum de pinso, se’ls alimenta amb blat, blat de moro i restes de menjar. Se sacrifiquen aproximadament a les vint setmanes de vida. La femella pesa uns dos quilos, mentre que el mascle pot arribar als quatre quilos de pes.
Entre els plats de cuina catalana, destaca el magret amb coulis de fruits vermells del bosc, i el rostit amb prunes i pinyons.
On comprar-lo
És un au que es pot trobar tot l’any en carnisseries de la zona del Penedès i altres punts del territori, com en les botigues de Ca l’Estevet.
On degustar-lo
Alguns exemples de restaurants que l’ofereixen dins de la seva carta són:
Restaurant Sol i Vi – Sadurní d’Anoia
La Posada – Sant Pere Molanta (Olèrdola)
Cal Padrí – Castellví de la Marca
Ànec mut del Penedès rostit amb panses i pinyons
Ingredients:
– 1 ànega o ànec petit, de 2 kg
– 2 cebes de Figueres
– 1 cabeça d’alls
– 3 tomàquets de penjar
– sal
– pebre negre
– 100 g de pinyons
– 150 g de prunes sense pinyol
– oli d’oliva verge extra
_ 150 ml de vi ranci
Elaboració:
– Desossa l’ànec sencer i separa’l en dues parts, salpebre’l i lliga’l tot fent un tronc sobre ell mateix.
– Marca els dos trossos lligats ben rossos en una cassola i reserva’ls.
– A la mateixa cassola, posa les carcasses d’ànec i rossege-les.
– Desglace-les amb el vi ranci i afegeix-hi les verdures tallades a trossos.
– Deixau-ho sofregir fins que estigui ben ros, cobreix-ho d’aigua i deixeu-ho bullir 2h o fins que redueixi a la meitat.
– Colau-ho i reserva-ho.
– Posa els troncs d’ànec al forn. Ves-los rossejant i afegeix-hi el brou d’ànec de mica en mica, 1h i 30 min.
– Després, afegeix-hi les prunes a trossos i els pinyons.
– Acabau-ho de coure. Si queda molt sec posa-hi una mica més de brou d’ànec.
– Retira els fils de lligar la carn i talla-la a racions.
– Posa els talls d’ànec a sobre d’un tros de pa de prunes i rega’ls amb la salsa, les prunes i els pinyons.