Avui torna a celebrar-se, aquest cop sense les restriccions de la pandèmia, una nova diada a Barcelona de Sant Ponç, el patró dels herbolaris i apicultors. És una fira centenària que organitza la Unió de Sant Ponç i l’Agrupació d’Apicultors de Barcelona al carrer de l’Hospital de Barcelona, on es poden comprar, a les parades del carrer, herbes remeieres, mel, fruita confitada, mató, formatge artesà i altres productes similars.
Aquesta fira és una de les més antigues de la ciutat i els seus orígens es troben en el costum dels herbolaris de dur herbes medicinals als malalts.
La tradició assenyala que Sant Ponç, al segle III, fugint dels seus perseguidors romans, va arribar a la ciutat. Veient que hi havia tanta misèria i malaltia, es va posar a preparar pocions amb herbes remeieres que coneixia bé. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració dels barcelonins que, a partir d’aquell moment, van començar a celebrar una fira d’herbes en honor seu. Amb tot, sembla que podria tenir arrels en els rituals que es feien en honor de Flora, deessa romana de la vegetació.
La ciutat de Barcelona celebra des de l’edat mitjana aquesta fira dedicada a les herbes remeieres, que al segle XVI es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l’11 de maig. Es va escollir el mes de maig perquè és el moment de floració i màxima esplendor de la majora d’aquestes herbes.
El seu emplaçament al barri del Raval es manté des del 1817, després d’haver passat per la plaça de Sant Miquel, el carrer de Sant Cugat del Rec i els voltants de l’església de l’Hospital de la Santa Creu.
Actualment, la Unió de Sant Ponç realitza activitats per a la festivitat des de la nit del dia 10, quan es decora la imatge del sant amb herbes i flors perquè presideixi la missa que se li ofereix l’endemà, el dia en què el duen en processó i es beneeixen les herbes medicinals que hagin portat els assistents. La superstició diu que cal guardar-les sota el llit durant tot l’any, fins a la següent festivitat de Sant Ponç.
Les herbes que predominen a les parades de la fira són les remeieres i aromàtiques com la camamilla, orenga, marialluïsa, menta, i el romaní , que es venen en formats molt diversos: en planter, fresques, seques, a punt per a fer-ne infusions… Les herbes remeieres també són bàsiques per pomades, ungüents, bàlsams, caramels…
També s’ofereixen flors i altres productes del camp, i darrerament també hi ha crescut la venda de productes de cosmètica natural com ara sabons, olis essencials, tota mena de cremes, bàlsams, exfoliants…
La fira del Raval no és l’única d’aquesta mena que es fa a la ciutat: els barris de Sarrià, el Farró i el Poble-sec també munten parades d’herbes remeieres al voltant de l’11 de maig.