Tenim un envejable quantitat de fruites autòctones que cal posar en valor. Amb un exquisit sabor, gaudeixen d’una llarga tradició en el seu cultiu i una intensa petjada cultural i gastronòmica que giren al seu voltant.
Fem cinc cèntims de 6 varietats protagonistes amb segell català.
DOP Avellana de Reus
La DOP Avellana de Reus resulta una icona de Reus. Aquest producte amb denominació d’origen protegida presenta 5 varietats: negreta pauetet, Gironella, morella i culplana. Representa la producció de fruita seca més notable de Catalunya, tant pel seu renom com per la seva qualitat.
IGP Clementina de les Terres de l’Ebre
Aquest híbrid entre la taronja amarga i la mandarina comuna és una varietat amb IGP des del 1996, quan es va introduir a les Terres de l’Ebre amb els canals de regadiu. Avui dia, al sud de Tarragona es comercialitzen el 99% dels cítrics produïts a Catalunya.
Cirera del Baix Llobregat
Associem la cirera als àpats d’estiu. El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya i s’erigeix com la comarca productora principal, especialment al seu territori més muntanyenc.
Pera DOP de Lleida
Una fruita saborosa que sempre ve de gust quan la calor apreta. La pera de Lleida, en les seves 3 versions més preeminents: llimonera, blanquilla o conference, és dolça i suau i ens aporta aigua, fibra, potassi i vitamines del grup B. Es cultiva a la comarca del Pla d’Urgell i municipis de les Garrigues, la Noguera, el Segrià i l’Urgell.
Meló d’Artesa de Segre
El característic meló pell de gripau està adaptat als conreus d’hora de secà de la comarca d’Artesa de Segre. Aquesta varietat tan apreciada al temps d’estiu, és dolça, conté un al contingut en sucres i una excel·lent qualitat. La seva sembra comença a l’abril i es cull als mesos de juliol i agost.
Poma IGP de Girona
Deliciosa i molt sana, aquesta denominació indicació geogràfica protegida té quatre varietats: Golden, gala, granny Smith i red delicious. Presenta diferents matisos de sabor, ja que és àcida, però també dolça, així com sucosa o crocant. Es cultiven a les comarques gironines des de fa moltes generacions.