El formatge feta és un formatge tou i salat originari de Grècia i tradicionalment elaborat amb llet d’ovella. El seu procés d’elaboració implica quallar la llet, deixar-la reposar perquè el sèrum se separi del quall, per a finalment drenar-se i emmagatzemar-se en salmorra, d’aquí el seu distintiu sabor.
El feta és àmpliament utilitzat en la cuina mediterrània. Es fa servir en una varietat de plats, com a amanides, salses, pastissos, pans i farciments de verdures. També és un ingredient clau en la famosa amanida grega, coneguda com a horiatiki. En l’última dècada s’ha posat molt de moda, perquè el seu baix contingut de greixos i el seu alt valor en proteïnes, el converteix en un aliment que no pot mancar en les dietes d’aprimament.
Sigui com sigui, el formatge feta és un gran aliat a la cuina. A Grècia, no solament es fa servir per preparar amanides, sinó que s’utilitza en la majoria dels seus plats. Resulta el principal ingredient en pastissos i crestes, pizzes i cassoletes, acompanyats de verdures mediterrànies al grill… La llista d’amanides amb formatge feta és gairebé infinita: amb maduixes i rúcula, amb alvocat i anxoves, amb tomàquets cherry i mezclum, i fins i tot amb cuscús i remolatxa.
Com a aperitiu, es pot consumir aromatitzat en oli, o en preparacions com els trossos farcits de formatge. Un plat habitual a la cuina grega ben saborós són les aubergínies amanides amb oli d’oliva i molles de feta. A més, esmicolat sobre pit de pollastre, rostit a la graella constitueix una gran dosi de proteïna. Inclús la barreja de fruites i fruits secs el fan ideal per incorporar elaboracions dolces. Prova’l amb un toc de mel com a postre!
El formatge feta és una bona font de calci i sodi, a més d’un alt contingut en vitamina B i altres minerals com el fòsfor, el zinc i el ferro. Té molts antioxidants i probiòtics, necessaris per a combatre les infeccions i protegir el sistema immunitari i enfortir el nostre sistema digestiu.