Avui, 27 de març és el Dia Mundial del Formatge. Aprofitant l’avinentesa, recordem els tres formatges considerats com els millors elaborats a Catalunya. Els 3 formatges seleccionats van guanyar el seu reconeixement durant la darrera Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Seu d’Urgell, que va tenir lloc l’octubre de l’any passat.
Trèvol de Mas d’Eroles
El jurat juvenil de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell el va erigir el Trèvol com a Millor Formatge Artesà del Pirineu. Es tracta d’un formatge elaborat amb llet crua d’ovella procedent de Corroncui i cuallat amb un quall d’origen vegetal. En forma de cilindre pla i cares corbes, presenta una pasta premsada tova i la pell rentada. Madura durant 60 dies i pesa de 350 a 400 grams.
Posseeix la qualitat d’agradar a molts paladars. És làctic, cremós al paladar, intens amb regust tardà i potent tirant a vegetal, amb un punt amarg. Quan és molt madur pot arribar a liquar, i es pot menjar com una “torta”.
Formatge Carrat Bauma
El formatge Carrat Bauma, elaborat a Borredà, és de pasta tova i coagulació làctica. Té una crosta feta amb carbó natural alimentari i amb fongs del tipus pennicillium candidum. Aquesta combinació li confereix un aspecte i una textura molt característics que marquen la seva personalitat com a formatge. Se li dona una maduració compresa entre 21 i 30 dies i una conservació òptima d’entre 4 °C i 8 °C. El pes s’aproxima als 450 g.
En boca presenta una textura tova, molt untuosa i fresca. La seva acidesa està perfectament controlada, amb un sabor cítric, d’olor i intensitat mitjana amb notes de nata fresca i records de iogurt. Aiximateix, desprèn aromes de cabra molt nets. Els ingredients d’aquest formatge són la llet pasteuritzada de cabra, quall, ferments i sal i carbó vegetal alimentari.
Serrat Gros
Si bé el 2022 no es va endur el premi d’or de la Fira de Sant Ermengol, sí que l’ostenta dels anys 2021, 2010, 2008, 2005, 2001, 1999 i 1997. El formatge Serrat Gros, creat el 1980 per Eulàlia Torras, està considerat com un dels millors i manté el seu lideratge amb el pas dels anys.
Des del seu inici, van elaborar el formatge amb la llet de les cabres a Cal Codina al poble d’Ossera i a partir de 2016 van afegir-hi a Cal Jepet al poble de Josa de Cadí. Aquí hi elaboren mató, iogurt, formatge fresc i llet pasteuritzada. Serrat Gros és el nom de la serralada on les cabres van començar a fer les primeres pastures i a on els agradava més anar a pasturar.
A partir de 2020 van iniciar nova etapa a Josa, on hi fan ara tota l’elaboració. L’elaboració del formatge és totalment artesanal, amb emmotllat amb cullerot. De coagulació làctica i pasta tova, el treballen durant 4 dies a l’obrador i després passa un temps de maduració d’unes 8 setmanes a la cava. Una característica d’aquests formatges és la seva pell florida, la qual es pot menjar i li dóna un gust peculiar. De primavera a tardor, elaboren cada dia, ja que durant la lactació de les seves cabres estan munyint cada 12 hores.