agricultors treballant

Un treball molt dur

No és cap secret que generalment, el d’agricultor és un dels treballs més durs i sacrificats que hi ha en el món laboral. Molts són els factors condicionants que ho fan, però potser s’hauria d’intentar de combatre aquests aspectes, que sens dubte resulten ser un handicap important pel gremi de treballadors del sector.

Els agricultors, majoritàriament treballen a l’exterior cuidant els camps i les terres, amb la qual cosa significa que han d’estar exposats a tot tipus de temperatures. Des de les temperatures més altes i caluroses amb uns grans rajos solars ‘atacant’, o a temperatures molt baixes a l’hivern, on costa tenir el contacte directe (especialment amb las mans). Són factors que lògicament, poden afectar a la salut del treballador de manera directe, ja que a més és un condicionant inevitable, propi i característic de la feina.

Accidents laborals

Per altra banda estan els accidents, els quals s’acostumen a produir amb les eines, estris i fins i tot vehicles, especialment els tractors. De vegades, es produeixen accidents, com talls amb les eines, o xocs amb els tractors. Amb aquest últim, en els últims mesos hi ha hagut dos accidents, els quals han acabat amb tragèdia.

Aquests condicionants, és cert que poden estar dins de les exigències que els camps i l’agricultura demanen, tot i així alguns es podrien evitar (sobretot els que impliquen la seguretat i la prevenció dels propis treballadors). Però els que des de les organitzacions responsables s’haurien de prendre mesures, són els que són provocats per fenòmens naturals.

Aspectes a millorar

Aquests són els que parlavem al principi sobre les exposicions al sol i les temperatures. El cas és que sí que és cert que és inevitable, però les organitzacions i fins i tot els governs, podrien incluir i reforçar els aspectes de la seguretat social amb els agricultors (ja que no s’ha d’oblidar que tèoricament són autònoms), i d’aquesta manera contribuir a que aquests tinguin més control sobre el seu estat de salut després de les jornades laborals.

Un altre dels problemes que aquests handicaps incorporen, és que cada vegada més costa reclutar a joves perquè tinguin interés en introduir-se en aquest sector, ja que molts saben i són conscients d’aquests condicionants i opten per dedicar-se a altres sectors, que a la vegada també estan molt més en auge que el sector primari.