L’agricultura ecològica està en auge, o al menys és el que sembla en moltes ocasions, sobretot en afirmacions concretes per part del govern. El cas és que tot i així, segons el sector, sembla que encara no s’estan prenent les mesures necessàries per fomentar aquest ús als agricultors, no només per part de la Generalitat sinó per l’Estat.
És per això que el grup (entre altres) Unió de Pagessos ha reclamat a la DARP i al Ministeri d’Agricultura, que es posin menys barreres a l’obtenció i comercialització d’alguns productes ecològics, especialment les semilles ecològiques, que són la base primordial perquè el seu ús es fomenti i els fruits cultivats puguin ser d’aquest tipus.
Entre les observacions presentades per l’organització, Unió d’Unions ha posat èmfasi en les dificultats actuals que té els productors ecològics per disposar de llavors ecològiques de cereals, lleguminoses, proteaginoses i altres cultius i de les traves que existeixen perquè els agricultors puguin intercanviar llavors de la seva propietat.
En aquest sentit, l’organització ha demanat una major intervenció de les Administracions en la investigació de llavors lliures de drets d’obtentor i reformes legals que permetin usar en les sembres llavors procedents d’altres productors ecològics. També s’ha sol·licitat el registre de llavors locals, així com el de certs tractaments artesanals contra malalties i plagues que té un alt valor ecològic i cultural.
Parts positives i negatives en l’ecologia
Ara bé lògicament com en tot, s’han de mirar els avantatges i desaventatges, en els quals les valoracions se centren en els efectes que suposen els productes ecològics dins de l’agricultura, on s’ha tenir molta cura i sobretot el consumidor final ha de saber quin tipus de producte està comprant i com i quina ha estat la seva elaboració.
Per una banda els productes ecològics sabem que no només han estat produïts de tal manera que no s’afecti al medi ambient o a l’ecosistema, sinó que també podem estar plenament tranquils que no han estat cultivats amb productes ni manteniments artificials, amb la quals queden lliures de qualsevol pesticida o productes químics que porten substàncies tòxiques, que han de ser obligatòriament rentats per poder realitzar el se consum.
Ara bé cal dir que aquest tipus de productes al no estar mantinguts amb aquests productes artificials, la seva durada és menor, per tant el seu consum ha de ser pràcticament inmediat, la qual cosa significa que els productes concrets poden començar a danyar-se fins i tot en els moments previs d’enviar-los als seus punts de distribució respectius.
Per això, cada consumidor ha de valorar els seus indicis i fer un anàlisi dels factors positius i negatius, però el que està clar és que per molt que ens pugui semblar pitjor o millor, l’ecologia ha d’estar present en el futur, si és que volem mantenir el món en el que vivim d’una manera òptima i acceptable pels nostres fills, ja que avui dia sembla que poc a poc ens l’estem carregant amb coses com aquesta.