Us mostrem productes destacats d’aquesta temporada, quan es troben en el seu millor moment
Us presentem els productes del camp del mes d’agost, perquè mengeu la fruita, verdura i hortalisses en el període que més bones estan.
Figa
Curiosament, és una de les fruites més antigues que es coneixen, segons els paleontòlegs. Hi ha una dita que diu “cada cosa al seu temps i les figues a l’agost’. Aquest és el millor moment d’aquesta fruita tan dolça, ben perfumada i de textura carnosa. Tant pel nom com per la seva forma se li han atribuït des d’antic unes connotacions sexuals que l’han vinculat amb la fertilitat i la feminitat. Suposa una gran font d’energia i ofereix moltes propietats saludables
Raïm
El raïm forma part indissoluble de l’agricultura i de la cultura mediterrània, molt típica de l’estiu. La seva alta quantitat en flavonoides i antioxidants és la base sobre la que es sustenta l’elaboració del vi, tan present en la nostra gastronomia. De fet, el seu conreu es destina majoritàriament a la producció del vi. L’origen del raïm se situa a la zona d’Orient, i s’ha estès per tota la conca mediterrània i pels països d’arreu del globus amb climes similars.
Naps
Els naps són plantes bianuals d’origen asiàtic que neixen directament de l’arrel. El primer any desenvolupa una arrel engruixida en la part superior i el segon any floreix, podent arribar a mesurar fins a 40 cm. Els grecs i els romans ja feien servir aquest ingredient a mode de patata.
Ceba tendra
La ceba tendra és la ceba convencional que es recull durant la formació del bulb i abans de la seva completa maduresa. Resulta una ceba ideal per a amanides, ja que no té la potència de la ceba madura i és molt fresca. Una altra forma de fer-la és com a cebes farcides i melmelada. Abans de treballar-la hem de treure l’arrel de la base, retirar-ne la capa superior, que es pot usar per a un brou.
Carbassó
És una de les hortalisses versàtils d’estiu, amb infinites opcions a la cuina. El pots consumir tant cru com cuit, se’n poden fer carpaccios vegetals gustosíssims, fer-ne fideus vegetals, farcir-los i gratinar-los o incorporar-los en un saltat. El 95% del pes del carbassó és aigua, i per això és tan hidratant i agradable menjar-ne quan fa més calor, que coincideix amb la seva plenitud organolèptica.
Síndria
Una de les grans protagonistes de les postres d’estiu, quan la mengem tallada a rodelles. Té un altíssim contingut en aigua, refrescant i té un gust dolç. La síndria es va cultivar per primer cop a Egipte fa uns 5.000 anys al llarg de tots els marges del riu Nil.
Albercoc
És una de les fruites d’estiu més apreciades. De gust i aroma delicats, amb una pell de color ataronjat atractiu i tacte de vellut. El nom albercoc és una evolució d’un vocable àrab. Van ser precisament els àrabs els qui en van estendre el cultiu per tot el Mediterrani, va ser introduït des d’Armènia, i d’aquí li ve el seu nom científic: Prunus armeniaca.
Gerd
De gust àcid i lleugerament dolç, amb un gust singular molt característic i intens. S’usa molt en pastisseria, sobretot per fer decoracions, ja que el seu color i forma atractiva guarneixen visualment les preparacions dolces. També se’n treu un xarop molt perfumat que té força usos medicinals, com per tractar diarrees, alleugeriment simptomàtic de refredats i inclús per facilitar els parts.
Cogombre
El cogombre està en número 4 en el rànquing d’hortalisses produïdes al món, per darrere el tomàquet, la col i la ceba. Es va començar a cultivar a l’Índia fa més de 3.000 anys. Els grecs i els romans el van adoptar i li donaven també un ús terapèutic, per tractar la gota, l’obesitat i les malalties cardíaques. A la cuina és un ingredient que es prepara en cru, especialment en amanides, i sopes fredes. Ingredient bàsic al gaspatxo, i el tzatziki, una amanida d’origen grec feta amb iogurt, enciam i cogombre ratllat.