La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades de Setmana Santa a Catalunya que gaudeix d’una gran popularitat i els més petits esperen amb deler. Padrins de tot el país no deixen de banda aquesta obligació, cada any se’n venen milers i alguns dels pastissers més destacats hi dediquen les seves creacions més sofisticades.
Els orígens d’aquesta especialitat, que ja es va documentar amb el nom de mona al segle XV, era un pastís pastat tradicionalment a casa, que festejava l’alegria pasqual. El costum era que els padrins obsequiessin els fillols i filloles amb un pastís que duia tants ous de gallina com anys d’edat tingués l’infant. El regal es repetia cada Dilluns de Pasqua fins que el nen feia la Confirmació, aproximadament als 12 anys.
El protagonisme de les figures de xocolata
A partir del 1939, amb la introducció de les figures de xocolata, va començar la recepta actual de les mones: una base de pa de pessic, amb diferents farcits i, al damunt, un ou o una figura de xocolata. En les mones artesanes es fan servir només ingredients naturals.
La preparació d’ara s’ha distanciat molt de les mones de Pasqua tradicionals, una mena de tortell de pasta de brioix guarnit amb ous durs.
Avui, la mona de Pasqua és un dolç, generalment de xocolata, que adopta formes molt diverses i sovint relacionades amb els temes infantils de moda d’aquell any. Però un element comú que encara mantenen moltes mones són les plomes d’oca tenyides de colors vius i el pollets grocs de feltre.
L’origen i el significat de la mona no són gens clars. Hi ha qui creu que podria ser una derivació del terme àrab munah que vol dir ‘regal’; n’hi ha que diuen que és una festa que deriva de la Grècia antiga; també s’hi han trobat possibles arrels romanes i celtes…
La mona es menja a gairebé tots els territoris de parla catalana: al País Valencià i a Múrcia ha mantingut la forma original d’un brioix amb l’ou dur al damunt i s’anomena ‘tonya’.
Recepta de la mona tradicional:
Ingredients:
– 1/2 kg de farina
– 75 g de sucre
– 50 g de mantega
– 3 ous
– 10 g de sal
– una pell de llimona ratllada
– 50 g de llevat premsat i llet
– Per a fer el guarniment: Ous durs, oli, ou batut i sucre.
Elaboració:
– Amassa la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de llimona.
– Ves afegint-hi llet de mica en mica, fins a formar una massa homogènia i que es desenganxi de les mans.
– Deixa-la reposar 30 minuts.
– Forma un pa rodó; al mig feu-hi un forat i aneu-lo engrandint fins a formar una corona.
– Pinta-ho amb oli i repartiu-hi per sobre, clavant-los, els ous durs amb closca.
– Pinta-ho amb ou batut i posa-hi sucre per sobre.
– Deixa-ho fermentar uns 20 minuts i posa-ho al forn a 170 °C uns 45 minuts.