Aquesta Setmana Santa és atípica per tots i totes. Confinats a casa no podem sortir a celebrar-ho en família ni a comprar amb normalitat, els dolços típics d’aquesta festivitat. Un d’aquests postres típics de Catalunya és el tortell de rams que es va menjar ahir, Diumenge de Rams.

Algunes famílies van decidir elaborar-lo a casa, d’altres amb la prudència necessària, van encomanar-lo al pastisser. Tot i que els pastissers manifesten la baixada de venda de tortells en aquesta setmana santa conseqüència del confinament, també expressen que ha sigut menys de l’esperat.

La tradició del tortell de rams sobretot es viu a Girona

El Diumenge de Rams, els padrins i padrines regalen el tortell als seus fillols després de la celebració de la missa i la benedicció de la palma.

Al llarg del temps, aquesta tradició catalana s’ha consolidat més en unes zones que en d’altres. Sobretot es segueix practicant en varies comarques de Girona com Osona, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva. Segons algunes teories que es justifica la consolidació d’aquesta tradició gastronòmica en aquestes zones perque té un origen cristià i neix al bisbat de Girona.

Les pastisseries gironines són les expertes en aquest dolç. Però a més, hi ha fires com el Mercat del tortell de Bàscara, que cada any es celebra en aquestes dates i es poden comprar magnífics tortells de rams. Aquest any no ha pogut ser però l’any vinent, si!

Rodó com el tortell de reis

El tortell de reis i el de rams és exactament el mateix però no s’hi introdueix en el seu farcit ni el rei ni la fava. Tampoc hi ha corona.

És un tortell rodó amb un forat al mig. Per sobre es decora amb fruita confitada i farcits de massapà. I si ets molt llaminer també pots farcir-lo amb crema, trufa, nata o cabell d’àngel.